”Vi döljer oss men fortsätter arbeta” – Tamara, rysk aktivist
I vår andra del av intervjuserien med ryska aktivister möter vi Tamara från Memorial, som berättar om det svåra arbete som de genomför trots stämplingen som ”utländsk agent”.
I vår andra del av intervjuserien med ryska aktivister möter vi Tamara från Memorial, som berättar om det svåra arbete som de genomför trots stämplingen som ”utländsk agent”.
I första delen av vår intervjuserie med ryska aktivister träffar vi Daria, från organisationen Feminitiv i Kaliningrad, som talar om sitt arbete för kvinnors och HBTQI+-personers rättigheter och vikten av att fortsätta tro på förändring i Ryssland.
Nästan fyra år efter protesterna i Belarus försöker demokratirörelsen i exil få en nystart. Nu ska belarusier välja Koordinationsrådets ledamöter. Sista helgen i maj kan alla belarusier rösta demokratiskt, i största hemlighet. Östgruppen har träffat två representanter för rådet som berättar vad valet innebär för Belarus framtid.
Vi intervjuar Maria Söderberg, mottagare av Östgruppens utmärkelse En fri röst, om hennes engagemang för Belarus och litteratur, hur man skapar engagemang och bygger broar med poesi.
Varmt välkomna till ett samtal om feminism, aktivism och kvinnans ställning i dagens Ryssland. Deltar gör ryska människorättsförsvarare på Stockholmsbesök.
Skribenten och fotografen Maria Söderberg mottar i år Östgruppens människorättspris ”En Fri Röst” för sitt mångåriga engagemang för de mänskliga rättigheterna. ”Maria är en fri röst som för samman, för fram och ger lyftkraft åt andra fria röster” lyder juryns motivering.
Hur är det att verka för demokrati och mänskliga rättigheter i dagens Ryssland? Östgruppen bjuder in till ett panelsamtal om det svåra människorättsläget i Ryssland kvällen den 12 mars. Deltar i samtalet gör ryska demokratiaktivister på Sverigebesök.
I år delas Östgruppens människorättspris ”en fri röst” ut för första gången! Finns det någon som du tycker har gjort en speciellt viktig insats för mänskliga rättigheter under året som gått? Nu är isåfall hög tid att nominera din eller dina kandidater!
Läget fortsätter att försämras för de människorättsförsvarare som stannat kvar i Ryssland. Senast i raden att drabbas av regimens repression är valövervakningsorganisationen Golos ordförande Grigorij Melkonjants.
”Hur mår det ryska civilsamhället?” var titeln för ett panelsamtal som Blankspot och Östgruppen arrangerade tillsammans i slutet av maj. Spoiler: Dåligt, men det finns glimtar av hopp.
Ja, ”Tillbaka till Sovjetunionen!” var orden med vilka den ryska människorättsrörelsen beskrev läget i landet efter beskedet i förra veckan att Justitiedepartementet lämnat in en begäran i domstol om att stänga ner människorättsorganisationen Moskvas Helsingforskommitté.
Antikrigskommittén i Sverige – Russians against war, stämplades igår som oönskad organisation av den ryska riksåklagaren. Svenska organisationer har hittills varit förskonade. Med gårdagens besked har alltså den trenden brutits.