Engagera dig!

Vill du engagera dig för mänskliga rättigheter och demokrati i Östeuropa? Här nedan har vi listat några enkla och konkreta förslag på vad vi alla kan göra:

Sprid information

Dela information om det som pågår på sociala medier (iöst.nu är ett exempel på en bra källa).

Tala med dina vänner om saker du läst och frågor du tycker är viktiga.

Gå med i Östgruppen och arrangera ett samtal om en fråga du anser är viktig tillsammans med oss.

Visa solidaritet

Skriv under namninsamlingar

Gå på solidaritetsdemonstrationer

Delta i digitala kampanjer
När Östgruppen driver, deltar i eller stödjer kampanjer och initiativ lägger vi upp dem här.

Skicka vykort till politiska fångar
För adresser till politiska fångar i Belarus, se Människorättscentret Vjasnas lista.
Listor över personer utsatta för politisk förföljelse i Ryssland finns på Memorials hemsida. Politiska fångar och personer som frihetsberövats på grund av sin religiösa övertygelse listas på separata avdelningar på sidan. Dessa sidor är på ryska – vill du ha hjälp att manövrera dig fram till någon adress där är du mer än välkommen att höra av dig till oss.

Gilla organisationernas sidor på sociala medier, skriv uppmuntrande ord.

Ge ett bidrag/starta en födelsedagsinsamling till favoritorganisationen.

Initiera samarbeten

Är du aktiv i en organisation? Kanske kan ni knyta kontakter/samarbeta på något sätt med en organisation som sysslar med liknande frågor? Östgruppen hjälper gärna till att förmedla kontakt.

Påverka dina politiker

Många organisationer genomför viktig verksamhet på frivilligbasis, men är redo att ta emot utländskt stöd för att utveckla sin verksamhet. Östgruppen anser att den svenska riksdagen bör höja demokratibiståndet till Östeuropa.

Att värna de mänskliga rättigheterna bör vara den viktigaste prioriteringen i de svenska relationerna med länder i Östeuropa, påminn din riksdagsledamot om det.

De som gjort sig skyldiga till övergrepp bör sättas upp på en sanktionslista.

Uppmana dina folkvalda representanter att även de följa de tre stegen att sprida information, visa solidaritet och samarbeta med civilsamhället i Östeuropa.

Gå med i Östgruppen

… och låt oss tillsammans arbeta för en rättvisare värld. Här hittar du mer information om hur du blir medlem.

Har du fler i idéer eller tips på sådant vi borde inkludera här ovan så hör gärna av dig till oss. Kontaktuppgifter hittar du här.

Beställ blankett för autogirobetalning

Fyll i formuläret nedan. Vi skickar dig då en blankett som du fyller i och skickar tillbaka i ett frankerat svarsbrev. I formulärets meddelanderuta här nedanför kan du ställa frågor, lämna ytterligare upplysningar eller skicka en hälsning, om du vill.