Pressrum

Medlemsmöte

Medlemsmöte om Belarus

2024-06-04 17:30 - 19:30

Östgruppen arrangerar ett medlemsmöte om Belarus med fokus på den globala kampanjen till stöd för fängslade människorättsförsvarare i landet #FreeViasna  Tillsammans kommer vi att skriva brev och vykort till Människorättscentret Vjasnas ordförande Ales Bjaljatski som 2022 mottog Nobels fredspris, till organisationens ledande jurister Valjantsin Stefanovitj och Uladzimir Labkovitj, till koordinatorn för det belarusiska Människorättscentret Vjasnas

LÄS MER »
Demonstration

Solidaritetsmanifestation och kulturkväll för mänskliga rättigheter i Belarus!

2024-05-21 18:30 - 19:30

Den 21 maj uppmärksammar vi Solidaritetsdagen för politiska fångar i Belarus. Detta datum markerar årsdagen för Vitold Ashurak död, en belarusisk demokratiaktivist som tragiskt avled i fängelse under oklara omständigheter. Vi samlas för att hedra hans minne och visa solidaritet med alla som fortsätter att kämpa för frihet och rättvisa i Belarus. Huvudtalare: Svjatlana Tsichanoŭskaja.

LÄS MER »
Östgruppen

Ny styrelse i Östgruppen

2024-05-02

Vi är glada över att välkomna flera tunga namn till styrelsen Östgruppen. De nya ledamöter som valts in från i år är Liza Alexandrova-Zorina, Stig Fredrikson, Karolina Jurcevic och Julia Matusenko. Malin Fagerberg Wikström, Kristina Jubel, Anders Mattsson, Lana Willebrand och Michael Sigge fortsätter som ledamöter från föregående år.

LÄS MER »
Årsmöte

Östgruppens Årsmöte

2024-04-25 17:30 - 20:00

Östgruppens årsmöte kommer att hållas torsdagen den 25 april kl 17.30 – ca 20.00 i biblioteket på bottenvåningen i Solidaritetshuset. Vi inleder med en utdelning av Östgruppens nyinstiftade pris ”En Fri Röst”, som juryn har valt att tilldela den engagerade och engagerande fotografen och östkännaren Maria Söderberg. Välkommen! (märk väl -obligatorisk föranmälan)

LÄS MER »
Debattartikel

Öka stödet till den ryska demokratirörelsen!

2024-03-16

Navalnyjs död har fått många ryssar att öppet visa sin sorg och missnöje med Vladimir Putins regim, trots att de utsätter sig för fara genom att göra det. Det visar att det finns en vilja till förändring och nu mer än någonsin behöver demokratirörelsen i Ryssland allt tänkbart stöd från Sverige och andra västländer, skriver Malin Fagerberg Wikström och Maria Hamberg.

LÄS MER »
Seminarium

Belarus – människorättskris i skuggan av kriget

2024-04-22 18:00 - 19:45

Den eskalerande repression som följde i spåren av protesterna i Belarus hösten 2020 har slagit mycket hårt mot oberoende medier, opposition och civilsamhälle, och hundratusentals belarusier har tvingats fly. Det repressiva maskineriet kalibreras nu för att också tysta kritiska röster i exil. Vad görs för att möta dessa utmaningar? Välkommen till vårt seminarium!

LÄS MER »
Café Östgruppen

Motståndets musik – Café Östgruppen om musik och protest i Ryssland

2024-03-20 18:30 - 21:00

Välkommen till Café Östgruppen på Världsbiblioteket onsdagen den 20 mars. Tillsammans med Amanda Valentin och Östgruppens Philipp Galtsov utforskar vi den ryska protestens uttryck genom pop, rock, punk och hiphop. Det blir Oxxymiron, Zemfira, Monetochka, Pornofilmy, NoizeMC, Shortparis, Aigel, Nogu Svelo med flera. Ja, vi utforskar det tillsammans utgår från era frågor och er musiksmak, det här är ingen konsert och ingen föreläsning.

LÄS MER »
Uttalande

Ett år sedan Vjasnas fängslade ledare dömdes

2024-03-03

Det har idag gått ett år sedan domarna i den politiskt motiverade rättegången mot Människorättscentret Vjasnas ordförande Ales Bjaljatski, och organisationens ledande jurister Valjantsin Stefanovitj och Uladzimir Labkovitj föll. Östgruppen och 35 andra internationella och belarusiska människorättsgrupper står bakom ett gemensamt uttalande som vi publicerar idag. Vi fördömer tillsammans de fabricerade domarna och kräver Ales, Valjantsins och Uladzimirs omedelbara och villkorslösa frigivande.

LÄS MER »

Bild sidhuvud(bearbetad): Photographers Against

Rulla till toppen