Ryska oppositionella hotas av fängelse

Av Maria Hamberg
Programansvarig för Ryssland på Östgruppen. Maria har under många år bevakat den politiska utvecklingen i Ryssland och Kaukasus.

Idag dömdes den ryska lokalpolitikern Aleksej Gorinov till 7 års fängelse för att ha kallat den ryska invasionen i Ukraina för ett krig. Ja, det är det faktiska skälet som anges i domen. Enligt domaren befinns han skyldig till att ha spridit falsk information genom att ha kallat ”specialoperationen” för ett krig samt för att ha påstått att barn dödats i Ukraina. I domen står att läsa att sådana uttalanden motstrider officiella uppgifter och vilseför människor. För detta döms man alltså till 7 års fängelse i dagens Ryssland.

Domen mot Gorinov är den första fängelsedomen enligt de nya lagar om spridandet av falsk information och diskrediterande av den ryska armén som infördes i mars. På tur står ytterligare ett 50-tal människor som just nu står inför rätta enligt dessa båda lagparagrafer. Bland dem, flertalet oppositionspolitiker.

Gorinov har suttit som oberoende ledamot i en av Moskvas stadsdelsnämnder och har en längre historia av politiskt engagemang bakom sig. Under ett sammanträde den 15 mars i år skulle nämnden diskutera ett förslag om att genomföra en dans- och teckningstävling för barn, varpå både Gorinov och nämndens ordförande vände sig emot att hålla liknande typer av firande i stadsdelen medan barn dödas i Ukraina. ”Jag anser att all vår kraft måste läggas på att stoppas kriget i Ukraina” menade Gorinov. Mot bakgrund av den diskussion som fördes på detta sammanträde inleddes en brottsutredning mot både Gorinov och stadsdelsnämndens ordförande Jelena Kotenotjkina, som även hon sedermera åtalats för att ha spridit falsk information om kriget. Kotenotjkina har dock lämnat landet.

Aleksej Gorinov i rättegång. Foto: Aleksandra Astakhova/Mediazona

Gorinovs stadsdelsnämnd leddes länge av Ilja Jasjin, en av de mest framstående ryska oppositionspolitikerna som ännu är kvar i Ryssland. Häromdagen arresterades även Jasjin, enligt polisen för ohörsamhet mot ordningsmakt. Jasjin greps under en kvällspromenad i en av Moskvas parker och sitter just nu av ett straff på femton dagar i arresten. Även om det i sammanhanget är lindrigt, så ekar fallet obehagligt bekant: för tre månader sedan arresterades en annan ledande rysk oppositionspolitiker, Vladimir Kara-Murza, även han för ohörsamhet mot ordningsmakten. Efter ett antal dagar i arresten hade den anklagelsen dock omvandlats till ett betydligt allvarligare brottsmål: Kara-Murza utreddes plötsligt för att ha spridit falsk information om den ryska invasionen av Ukraina och riskerar nu tio års fängelse.

Man kan anta att samma öde väntar även Ilja Jasjin, om inte nu inom den närmaste veckan, så inom kort. Jasjin har redan dömts till tre administrativa straff för att ha diskrediterat den ryska armén.  

Samtidigt håller en annan uppmärksammad och utdragen rättegång mot en oppositionspolitiker på att avslutas i södra Ryssland, den mot ”Det öppna Rysslands” ledare Andrej Pivovarov som i över ett års tid suttit häktad anklagad för att lett en oönskad organisation. Trots att Pivovarov valde att lägga ner Det öppna Ryssland dagarna innan han greps då riskerna med att fortsätta driva organisationen ansågs vara för stora, så tvingades han av ett flygplan, greps, och har sedan dess stått inför rätta för att ha bedrivit helt vanligt opinionsbildande arbete. Igår kom beskedet att åklagaren yrkar på 5 års fängelse för Pivovarov. Dom väntas inom de kommande veckorna.  

Ryska oppositionella har i många års tid varit ständigt motarbetade av makthavarna och tagit stora risker för sina politiska övertygelsers skull. Otaliga ledande oppositionella har fängslats, tvingats i landsflykt, mördats, Navalnys hela rörelse har stämplats som extremister, och ovan nämnda Kara-Murza har förgiftats vid två tillfällen. Och nu har alltså den första fängelsedomen mot en oppositionspolitiker avkunnats enbart för åsikten att det som pågår i Ukraina är ett krig. Just den åsikten delar och uttrycker de flesta demokratiskt sinnade oppositionella i Ryssland, och många har redan dömts till flertalet administrativa straff för sina uttalanden emot kriget. Samtidigt som domen mot Gorinov föll idag, så väcktes ytterligare ett liknande åtal mot en lokalpolitiker från Novosibirsk som anklagas för att ha spridit falsk information efter att han delat ett klipp som BBC gjort om kriget i Ukraina på sina sociala medier. Som så många andra oliktänkande har han dock redan lämnat Ryssland. När Ryssland idag blivit ett land i total avsaknad av yttrandefrihet och repressionen mot oliktänkande nått extremt höga nivåer, så kommer det snart inte att finnas så många oppositionspolitiker i frihet kvar i Ryssland.

Sedan Ryssland gick in i Ukraina i slutet av februari har över 15 000 människor gripits för protester mot kriget enligt människorättsorganisationen OVD-info. Protesterna mot kriget resulterat i närmare 4000 administrativa domar där den sammanlagda summan för utfärdade böter ligger på över 27 miljoner rubler (ca 3 miljoner sek). Enligt den ryska människorättsadvokaten Pavel Tjikov har det väckts 160 åtal under olika artiklar i den ryska brottsbalken mot människor som protesterat mot kriget, varav 68 gäller spridandet av falsk information eller diskrediterande av den ryska armen. Gorinov är den första att dömas till fängelse enligt de nya lagarna, tidigare har det fallit två fällande domar som dock inte resulterat i fängelse. 

Skriv gärna brev till Gorinov och de andra politiska fångarna i Ryssland! Östgruppen och ”Ryssar mot kriget” hjälper gärna till med att både översätta brevet till ryska och skicka iväg det till fängelset. Maila ditt brev till [email protected] så ser vi till att det översätts och går iväg.

Teckning av Aleksandra Skotjilenko, en rysk konstnär och aktivist som även hon inväntar rättegång för att ha spridit falsk information och riskerar upp till 10 års fängelse efter att ha protesterat emot kriget i Ukraina. Att ta emot brev i fängelset betyder mycket.

Rulla till toppen