Belarus

Här hittar du allt vi publicerar om Belarus. För mer information om hur landet gick från demokrati till diktatur, se östgruppen.se/belarus

Belarus dissidenter går till val

2024-05-24

Nästan fyra år efter protesterna i Belarus försöker demokratirörelsen i exil få en nystart. Nu ska belarusier välja Koordinationsrådets ledamöter. Sista helgen i maj kan alla belarusier rösta demokratiskt, i största hemlighet. Östgruppen har träffat två representanter för rådet som berättar vad valet innebär för Belarus framtid.

Inställt (Medlemsmöte om Belarus)

2024-06-04 17:30 - 19:30

OBS! Medlemsmötet inställt! Vi skjuter fram mötet till efter sommaren. Vi återkommer med information efter semestrar.

Solidaritetsmanifestation och kulturkväll för mänskliga rättigheter i Belarus!

2024-05-21 18:30 - 19:30

Den 21 maj uppmärksammar vi Solidaritetsdagen för politiska fångar i Belarus. Detta datum markerar årsdagen för Vitold Ashurak död, en belarusisk demokratiaktivist som tragiskt avled i fängelse under oklara omständigheter. Vi samlas för att hedra hans minne och visa solidaritet med alla som fortsätter att kämpa för frihet och rättvisa i Belarus. Huvudtalare: Svjatlana Tsichanoŭskaja.

Belarus – människorättskris i skuggan av kriget

2024-04-22 18:00 - 19:45

Den eskalerande repression som följde i spåren av protesterna i Belarus hösten 2020 har slagit mycket hårt mot oberoende medier, opposition och civilsamhälle, och hundratusentals belarusier har tvingats fly. Det repressiva maskineriet kalibreras nu för att också tysta kritiska röster i exil. Vad görs för att möta dessa utmaningar? Välkommen till vårt seminarium!

Ett år sedan Vjasnas fängslade ledare dömdes

2024-03-03

Det har idag gått ett år sedan domarna i den politiskt motiverade rättegången mot Människorättscentret Vjasnas ordförande Ales Bjaljatski, och organisationens ledande jurister Valjantsin Stefanovitj och Uladzimir Labkovitj föll. Östgruppen och 35 andra internationella och belarusiska människorättsgrupper står bakom ett gemensamt uttalande som vi publicerar idag. Vi fördömer tillsammans de fabricerade domarna och kräver Ales, Valjantsins och Uladzimirs omedelbara och villkorslösa frigivande.

Vakna upp Migrationsverket, Belarus är en hårdför diktatur

2023-10-11

”Om Sverige även fortsatt ska vara ett föregångsland när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter måste vi visa att vi menar allvar”. Det skriver Östgruppen, tillsammans med företrädare för flera fackförbund, Saco och Sveriges belarusier i en debattartikel i Altinget som publiceras idag.

Samtal om Maksim Znaks bok Zekamerone

2023-09-21 18:30 - 20:00

Välkommen till ett samtal på Interbok om den belarusiske advokaten och politiske fången Maksim Znaks bok ”Zekamerone”, som nu utkommer på svenska. I samtalet medverkar Maksims syster Iryna Kozikava.

Happy anniversary dear colleagues at Viasna! Stay strong!

2023-04-26

Östgruppen, together with civil society colleagues at the house of Solidarity in Stockholm, wishes to congratulate our dear friends at the Belarusian Human Rights Center Viasna today, on the organization’s 27th anniversary.

Rulla till toppen