Samtal om Maksim Znaks bok Zekamerone

Den 21 september klockan 18:30 presenterar vi den svenska utgåvan av boken ”Zekamerone” skriven av den belarusiske advokaten, människorättsaktivisten och politiske fången Maksim Znak. Maksims syster Iryna Kozikava kommer hit till Stockholm för att tala om boken och sin bror.

Maksim Znak, som arbetade som advokat i presidentkandidat Viktor Babarikas stab (även Babarika är politisk fånge idag), greps efter protester i Belarus 2020. I den rättegång som följde dömdes han till tio års fängelse, för bl a extremism.

Under tiden som häktad började Maksim skriva om fängelselivet. Anteckningarna smugglades ut och har sammanställts till en bok som har publicerades på flera europeiska språk, och nu även svenska. De hundra berättelserna utgör tillsammans ett överraskande humoristiskt vittnesmål om motstånd, medkänsla och uthållighet i en tillvaro som sätter en människa på hårda prov.

Maksim Znak är en av mer än 1500 registrerade politiska fångar i Belarus idag. Läs mer om Maksim och övriga politiska fångar på människorättsorganosationen Viasnas, bas över de politiska fångarna i Belarus: https://prisoners.spring96.org/ru/person/maksim-znak

Vi välkomnar Iryna Kozikava, Maksims syster och kollega för ett samatal om Maksims bok ”Zekamerone”.
Moderator: Inga-Lina Lindqvist, författare, litteraturkritiker, journalist
Språk: engelska/svenska

Maksim Znak ,”Zekamerone”
Ersatz förlag, 2023
Övers. av Hanna Sandborgh, Ola Wallin

Event är gratis men anmälan krävs via våra socialanätverk eller mejl [email protected]

Rulla till toppen