Människorättsorganisationer uppmanar till sanktioner mot ansvariga i Vitryssland

I ett öppet brev kräver Östgruppen och ytterligare åtta europeiska människorättsorganisationer att den vitryska regimen släpper politiska fångar, upphör med förföljelse av oliktänkande och ställer de ansvariga för polisvåldet mot demonstranter i Minsk i samband med valet den 19 december till svars. Samtidigt uppmanas regeringarna i EU:s medlemsländer att agera kraftfullt och bland annat införa sanktioner mot ansvariga vitryska statstjänstemän, däribland Aljaksandr Lukasjenka.

– Det är oerhört viktigt med ett resolut agerande från omvärlden. Demokratirörelsen behöver politiskt och moraliskt stöd. Regimens beteende måste få påtagliga konsekvenser, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Utöver Östgruppen har det öppna brevet skrivits under av Libereco, Civic Belarus, International Society for Human Rights, Association Human Rights in Belarus, People in Need, Codap, Belarus Watch och Young European Federalists.

Hämta det öppna brevet i pdf-format här

Rulla till toppen