Vitryska oberoende valövervakare konstaterar valfusk i ny rapport

Under förmiddagen har det inhemska oberoende valövervakningsinitiativet Människorättsförsvarare för fria val presenterat  sin preliminära rapport om presidentvalets genomförande. Slutsatsen är att valet inte har genomfört i enlighet med internationella demokratiska normer.

– Rapporten bör väga tungt också för OSSE:s utlåtande om valet, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Människorättsförsvarare för fria val har följt valrörelsen under flera månader och noga dokumenterat dess olika faser. I rapportens sammanfattning konstaterar man bland annat följande:

”The 2010 presidential elections were marked by a number of improvements over previous elections, including a better respect for civil and political rights during the campaign. However, the process still failed to meet a number of key international standards for democratic elections, including the lack of equitable access to the media for all candidates, the absence of an impartial election administration and the unfair use of state resources to support the incumbent. Most importantly, the failure to provide for transparency and accountability in the vote count does not allow consider the announced results an accurate reflection of the will of the voters.”

Hela rapporten kan läsas här: http://www.spring96.org/en/news/39904

Människorättsorganisationen Vjasna är ledande i initiativet Människorättsförsvarare för fria val. Under natten till måndagen tog sig polis in på människorättsorganisationen Vjasnas kontor i Minsk och grep ett tiotal medarbetare samt konfiskerade de datorer som fanns på kontoret. Ett par timmar senare släpptes alla som gripits.

Rulla till toppen