Östgruppen gratulerar Valik Stefanovitj!

Varma gratulationer från Östgruppen till Valjantsin Stefanovitj, vice ordförande i belarusiska människorättscentret Vjasna och i Internationella Federationen för Mänskliga Rättigheter (FIDH). Valik är en kär vän till oss på Östgruppen och har varit gäst hos oss i olika sammanhang vid ett flertal tillfällen genom åren. Han är en av Belarus mest framträdande människorättsförsvarare med lång erfarenhet och är högt respekterad i människorättskretsar över hela världen.

Valik fyller 50 år idag. Liksom Vjasnas ordförande, årets fredspristagare Ales Bjaljatski, och Vjasnas jurist Uladzimir Labkovitj, som bland annat koordinerar landets oberoende valövervakningskampanjer, är han fängslad sedan den 14 juli 2021, i väntan på en fabricerad rättegång. Anklagelserna mot honom och hans kollegor har nyligen utökats och kan ge honom 7-12 år i fängelse.

Skriv en hälsning till Valjantsin via Solidarity Postcards Atelier: https://bit.ly/3esJDf9. Det går bra att skriva på engelska! Följ instruktioner via länk! Det är ett enkelt men viktigt sätt att visa stöd och solidaritet. Alla som befinner sig i den situation som Valik gör behöver känna att vi utanför murarna minns och tänker på dem och följer det som sker.

Ett 50-faldigt leve för Valik!

Rulla till toppen