Ales Bjaljatski (Vjasna), Center for Civil Liberties och Memorial har tilldelats Nobels fredspris!

Nobelkommitténs val att i år ge Nobels fredspris till Ales från Vjasna (Belarus), ukrainska Center for Civil Liberties och ryska Memorial är ett genomtänkt och mycket bra val. Det handlar om tre människorättsorganisationer som modigt och utan att ge upp arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. De har alla betalat ett högt pris för sitt arbete men vägrar ge upp. Priset kan ses som ett erkännande till hela människorättsrörelsen i Belarus, Ukraina och Ryssland och sänder en viktig signal om att världen ser det oerhört viktiga arbete de utför  och deras outtröttliga kamp för en bättre värld.

Foto på Ales Bjaljatski med kampanjtaggen #FreeViasna.

Ales Bjaljatski (Belarus)

Har arbetat för mänskliga rättigheter i Belarus i nästan hela sitt liv och 1996 grundade han organisationen Vjasna. Östgruppen har under många år följt Ales och Vjasnas arbete på mycket nära håll och är otroligt glada över att han idag fått fredspriset. Trots förföljelser och påtryckningar har han utan att tveka fortsatt sitt viktiga arbete för ett demokratiskt Belarus där mänskliga rättigheter ska respekteras. Han har suttit i fängelse flera gånger på grund av sitt arbete och greps senast den 14 juli 2021 tillsammans med flera kollegor och har ännu inte fått sin dom. Han riskerar ett långt fängelsestraff.

Center for Civil Liberties (Ukraina)

Grundades 2007 och arbetade innan kriget med att bland annat bygga hållbara demokratiska institutioner i Ukraina. De har arbetat för mänskliga rättigheter på Krim, med internationell rätt och efter att kriget bröt ut i februari 2022 dokumenterar de krigsbrott och bevakar rättsstaten i Ukraina.

Memorial (Ryssland)

En mycket välkänd organisation i Ryssland som under lång tid ägnat sig åt att utreda bland annat brott från Sovjettiden. Organisationen likviderades av domstol 2021 men trots detta fortsätter de att arbeta, om än i nya former. I juni 2022 kom beskedet att de fortsätter sitt arbete som oregistrerad organisation under nya namnet ”Centret för försvar av mänskliga rättigheter – Memorial”.

Östgruppen tycker att alla tre pristagarna är mycket värdiga vinnare av Nobels fredspris och är mycket glada för deras skull!

Sammanslagna bilder i sidhuvud:
Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
The Nobel Peace Prize 2022. NobelPrize.org. Nobel Prize Outreach AB 2022. Mon

Rulla till toppen