För tredje året i rad arrangerar vi på Östgruppen våra Ukrainadagar, det här året i december.
Kvällen den 3:e arrangerar vi ett samtal med Aleksander Kolchenko, tidigare politisk fånge. I samarbete med organisationen Unga Ukrainare i Sverige.
Onsdag den 4:e december håller vi en heldag full med seminarier och föreläsningar på Medelhavsmuseet.
Kvällen den 5:e december ses vi på Teater Lederman för att då avslutas Ukrainadagarna med en konsert. I samarbete med Ukrainska Institutet i Sverige.
Alla våra arrangemang är gratis, men antalet platser är begränsade så kom ihåg att föranmäla dig:
3 december – Invigningskväll: https://simplesignup.se/event/159774
4 december – Heldagsseminarium: https://simplesignup.se/event/159961
5 december – Musikkväll: https://simplesignup.se/event/160036
Varmt välkomna!
OBS! För fullständigt program se nedan:
Den 3 december
18.00-19.30 First panel discussion: “Ukraine since Maidan: Continuity and Change”
The panel focuses on the democratic developments in Ukraine since 2014. In the last five years Ukraine experienced a few drastic changes: it became a victim of Russian military aggression, experienced transformations in its foreign policy, failed in some reforms and succeeded in other reforms.
What awaits Ukraine in this context? Are positive transformations and newly established democratic institutions here to survive? Is the nearest future of Ukraine is a future of a democratic country? Are there any dangerous developments that may hinder democratic development in Ukraine?
Participants:
Dr. Andreas Umland, Senior Fellow, Institute for Euro-Atlantic Cooperation (Kyiv, Ukraine)
Julia Sedyk, Project Coordinator at Folke Bernadotte Academy (Kyiv, Ukraine)
Dr. Alina Zubkovych, Deputy Director at Ukrainian Institute in
Sweden, Research Associate at Sodertorn University (Stockholm, Sweden)
Moderator: Dr. Karina Shyrokykh, Researcher at the Swedish Institute of International Affairs and Stockholm University (Stockholm, Sweden)
19.30-19.45 Coffee break
Plats:
Datum: 2019-12-03
Tid: 18:00 - 20:30
Den 4 december
08:30-09:00 Registrering och kaffe
09:00-10:30 Ukraina 2019
Den 30:e mars 2019 valde det ukrainska folket en ny president och 30:e juli ett nytt parlament. Detta har av statsvetare kallats en ”valrevolution”. Det ukrainska folket vill se förändringar och leva i ett rättssäkert samhälle, varpå ett fortsatt reformarbete i landet är nödvändigt. Vilka visioner har de nya makthavarna för skapandet av ett tryggt och rättssäkert samhälle?
Sedan valen har det ukrainska civilsamhället ställt krav på landets president och riksåklagare att attacker mot människorättsaktivister, morden på Majdantorget 2014, samt morden på journalisten Pavel Sjeremet och människorättsförsvararen Katherine Handzjuk ska klaras upp. Har utredningarna gett resultat och vilka utsikter för deras uppklarande finns?
Medverkande:
Andreas Umland, professor inom statsvetenskap och internationella relationer Ukraina/Tyskland, Institute for Euro-Atlantic Cooperation (Kyiv, Ukraina)
Natalija Humenjuk, journalist och författare
Jevhenija Zakrevska, ukrainsk försvarsadvokat och människorättsförsvarare
Moderator: Dr. Karina Shyrokykh , Associerad forskare Utrikespolitiska Institutet och Stockholms universitet (Stockholm, Sverige)
Språk: ukrainska tolkat till svenska
10:30-11:00 Fikapaus
11:00-13:00 Fem år av krig. Människorättssituationen i det annekterade Krim och Donbass + Oleksandr Koltjenko om fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina
Det har gått fem år sedan den pågående ryska aggressionen mot östra Ukraina bröt ut, fri- och rättigheter är kraftigt begränsade för dem som bor i ockuperade områden i Donbass. I den annekterade halvön Krim blir människorättsaktivister och den krimtatariska befolkningen fortsatt förföljda och arresterade, samt oberoende organisationer har begränsade möjligheter att verka i området.
Hur ser krigssituationen i Donbass ut just nu, och hur påverkar konflikten det ukrainska samhället i stort? I vilka livsvillkor/arbetsvillkor jobbar människorättsförsvarare i Krim och Donbass? Vilket är det bästa tillvägagångssättet för att förbättra människorättssituationen i dessa delar av landet?
I september 2019 skedde en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina, och en stor del av de ukrainska politiska fångar som fängslats i Ryssland har återlämnats till Ukraina.Det finns fortfarande ett stort antal ukrainska fångar i Ryssland, och frågan om när och hur nästa fångutveckling kan ske kvarstår.
Medverkande:
Anastasija Stanko, journalist Hromadske.ua som skrev flertal reportage från Donbass
Människorättsförsvarare från Krim
Natalija Humenjuk, journalist och författare
Jevhenija Zakrevska, försvarsadvokat i flertal fall av kidnappade ukrainska aktivister i Donbass och Krim
Oleksandr Koltjenko, politisk- och miljöaktivist och tidigare politisk fånge
Språk: ukrainska tolkat till svenska
13:00-14:00 Lunchpaus
14:00-15:30 Hur kan vi i Sverige stödja det ukrainska civilsamhället?
Vilka möjligheter finns det för Sverige och EU att stödja det ukrainska civilsamhället i Ukraina, och hur skulle en långsiktig och strategiskt hållbar plan för att stötta det ukrainska civilsamhället kunna se ut?
Medverkande:
Björn Linderfalk, Utrikesdepartementet
Anastasija Stanko, journalist som skrev flertal reportage från Donbass
Människorättsförsvarare från Krim
Natalija Humenjuk, journalist och författare
Jevhenija Zakrevska, människorättsadvokat
Moderator: Martin Uggla, ordförande, Östgruppen
Språk: ukrainska tolkat till svenska
Var? Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, Stockholm
Plats:
Datum: 2019-12-04
Tid: 08:30 - 15:30
Den 5 december
Kriget i Donbass fortsätter och har påverkat tusentals människor, varav vissa blivit tvungna att fly sina hem. Livet som internflykting medför oavsett ålder och bakgrund stora förändringar i ens livssituation. Vi får träffa tre barn som har flytt kriget och nu kämpar för att fortsätta sin stora passion – musik. Hör deras berättelser och musik under detta panelsamtal och konsert.
I samtalet medverkar Natalja Pasichnyk, ordförande för Ukrainska institutet i Sverige, och Anastasija Stanko, krigsreporter för Hromadske.ua.
Moderator: Olga Fedorina, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
Var? TeaterStudio Lederman, Gästrikegatan 13, Stockholm
Plats:
Datum: 2019-12-05
Tid: 18:00 - 20:30