Feministiskt motstånd i dagens Ryssland

Under de senaste åren har kvinnors rättigheter undergrävts allt mer i Ryssland. Samtidigt har också repressionen mot civilsamhällesaktivister blivit allt intensivare. De som organiserar sig för ökad jämställdhet möter ofta hårt motstånd från såväl regimen som andra grupper. Även om det kan vara farligt att utmana de patriarkala strukturerna och kämpa för sina rättigheter i dagens Ryssland så fortsätter ryska feminister att uppmärksamma orättvisor i samhället.

I ett samtal med ryska feminister på Stockholmsbesök lyfter vi frågor om feminism, aktivism och kvinnans ställning i dagens Ryssland. Hur har kvinnorättssituationen förändrats sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina? Vilken roll spelar unga feminister idag i den ryska demokratirörelsen? Och vad kan vi i Sverige kan göra för att stötta de ryska människorättsförsvararna framöver? 

I samtalet deltar ryska människorättsförsvarare som fortsätter kämpa för sina och andras rättigheter, såväl inne i Ryssland som i exil.

Samtalet följs av mingel. Det kommer finnas möjlighet att köpa dryck i baren. Östgruppen bjuder på lättare förtäring/snacks i pausen.

Tid och plats: Onsdag den 29 maj kl 18:30 – 20:30. T-bana Medborgarplatsen (Lokal meddelas vid bekräftad anmälan).

Språk: Engelska

Obligatorisk intresseanmälan via denna länk. Vg notera att antalet platser är begränsade. Bekräftelse kommer mailas ut personligen.

Rulla till toppen