Östgruppen efterlyser stark svensk reaktion mot övergrepp i Ryssland

Konstantin Kotov, dömd till fyra års fängelse på uppenbart politiska grunder. Foto: Ivan Voronin (RFE/RL)

Pressmeddelande från Östgruppen den 18 september 2019

I samband med de nyligen hållna lokalvalen i flera ryska städer har den ryska regimen trappat upp sin repression mot oliktänkande. Valfusk, politiskt motiverade rättsprocesser och brutala inskränkningar i mötesfriheten har avlöst varandra. Östgruppen efterlyser en stark, tydlig och konkret reaktion från Sveriges regering.

– Sveriges nya utrikesminister Ann Linde har nyligen på Twitter uppmärksammat den negativa utvecklingen i Ryssland, och det välkomnar vi. Men övergreppens omfattning motiverar ett starkare agerande. Linde bör i skarpa ordalag kritisera den ryska statsledningen och klargöra att repressionen är oacceptabel. På EU-nivå bör Sveriges regering ta initiativ till nya diskussioner om tänkbara åtgärder för att pressa Ryssland att respektera de mänskliga rättigheterna. Samtidigt bör man kraftigt öka det ekonomiska stödet till den ryska demokratirörelsen, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

I bland annat Moskva och Sankt Petersburg nekades flera framstående oberoende kandidater att ställa upp i lokalvalen. Valmyndighetens beslut ledde till stora protester i form av omfattande demonstrationer, som i flera fall slogs ner brutalt av polis.

I demonstrationernas spår har flera regimkritiker drabbats av rättsliga åtgärder. Konstantin Kotov dömdes nyligen till fyra års fängelse för upprepat deltagande i ”otillåtna sammankomster”. Pavel Ustinov dömdes i måndags till tre och ett halvt års fängelse för påstått våld mot tjänsteman. Aktivisten Jegor Zjukov hotas av upp till fem års fängelse för ”extremism”. Alla tre betraktas som politiska fångar av den ansedda människorättsorganisationen Memorial.

– Vladimir Putin försöker kväsa regimkritik med hjälp av våld och repression, och det är viktigt att han inte lyckas med det. De omfattande protesterna visar att det finns ett starkt engagemang för frihet och rättvisa hos många ryssar. För att kunna upprätthålla detta engagemang behöver de hjälp utifrån, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Den ryska demokratirörelsen är i behov av politiskt, moraliskt och ekonomiskt stöd från omvärlden. Utrikesminister Ann Linde har nu ett utmärkt tillfälle att manifestera ett kraftfullt sådant stöd från den svenska regeringen.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen