Östgruppen: Reagera aktivt mot Lukasjenkas repression, Wallström!

wallström-luka-eu-360x255

Pressmeddelande från Östgruppen den 25 mars 2017

Över 50 människorättsförsvarare greps under lördagen av belarusisk polis inför en planerad protestdemonstration i Minsk som de skulle observera. Ytterligare många människor som hade tänkt delta i demonstrationen greps i förväg, på väg till dess samlingsplats i centrala Minsk. Östgruppen uppmanar Sveriges regering att agera aktivt efter det inträffade, både självständigt och genom EU.

– Lukasjenka visar återigen sitt rätta ansikte, och det måste få konsekvenser för hur Sverige och EU förhåller sig till honom, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla och fortsätter:

– Det var ett stort misstag att via dialog och samarbete försöka förmå Lukasjenka att själv leda in Belarus på demokratisk väg. Nu måste Sverige och EU bryta med regimen och istället ge ökat stöd till landets demokratirörelse, både politiskt och ekonomiskt.

EU bedrev tidigare en aktiv sanktionspolitik riktad mot de höga statstjänstemän som bär ansvar för allvarliga människorättsbrott, inklusive Aljaksandr Lukasjenka själv. Hösten 2015 valde man att frysa sanktionerna, för att sedan avskaffa dem helt våren 2016. Inga substantiella förbättringar av människorättssituationen har dock kunnat noteras sedan sanktionerna hävdes.

Östgruppen anser att EU:s sanktioner bör återinföras, och att pågående samarbetsprocesser med Lukasjenkaregimen avbrytas.

– Utrikesminister Margot Wallström bör visa handlingskraft och omedelbart ta upp dessa frågor i EU-kretsen. På så sätt kan hon visa att regeringens engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter är allvarligt menat, säger Martin Uggla.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen