Östgruppen: Sida blandar bort korten om svenskt stöd till Belarus

Sida Lukasjenka

Pressmeddelande från Östgruppen den 31 mars 2017

Biståndsmyndigheten Sida försöker blanda bort korten och dölja sitt ansvar för det svenska bistånd som går till verksamhet ledd av människorättsförbrytare i Belarus. Det skriver Östgruppen i en replik till Sida på OmVärldens debattsida.

– Faktum kvarstår, högt uppsatta belarusiska statstjänstemän med ansvar för allvarliga människorättsbrott har anförtrotts kontroll över svenska biståndsmedel, och det är oacceptabelt, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Östgruppen kunde i förra veckan avslöja att nästan fyra miljoner kronor ur den svenska biståndsbudgeten gått till ett projekt som genomförs av det belarusiska skattedepartementet, och bland annat styrs av personer som är skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna. Projektets styrgrupp leds till exempel av Belarus vice skatteminister, som samtidigt är en av de ansvariga för implementeringen av den ökända så kallade parasitskatten,  en skatt som bryter mot både Belarus konstitution och internationell rätt.

Sida har i en artikel i OmVärlden tonat ner sin egen roll med hänvisning till att man inte själv är formell avtalspart i projektet, då detta administreras via UNDP:s lokalkontor i Belarus. Man försvarar också själva projektet då dess syfte inte är att bidra till regimens förtryck utan att främja en positiv ekonomisk utveckling i Belarus. Östgruppen står dock fast vid sin kritik och menar att Sida försöker blanda bort korten.

– Projektet är helfinansierat av Sida, och Sida-personal har deltagit aktivt i uppföljningen av det. Att UNDP:s kontor i Minsk agerar mellanhand i verkställandet och avtalsförfarandet är irrelevant i sammanhanget. Och aktörer som bryter mot de mänskliga rättigheterna bör inte tillåtas kontrollera svenska biståndsmedel oavsett om den konkreta projektverksamheten i sig själv är en del av repressionen eller inte, säger Martin Uggla.

Hela artikeln i OmVärlden kan läsas här: http://www.omvarlden.se/Opinion/debattartiklar/sida-blandar-bort-korten-om-svenskt-stod-till-belarus/

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Rulla till toppen