Så blir ishockey-VM en del av det vitryska förtrycket

Det internationella ishockeyförbundet bör frånta Vitryssland värdskapet för VM 2014. Inte som vissa andra debattörer hävdar för att president Lukasjenka älskar ishockey eller för att han slösar skattemedel på flotta arenor. Inte heller för att ge honom en knäpp på näsan. Utan för att arrangemanget utgör en integrerad del av den vitryska regimens förtryck, något som ishockeyvärlden bör ta avstånd från istället för att legitimera. Det skriver Östgruppen i en debattartikel på Newsmill.

– Kritiken mot Vitrysslands värdskap för ishockey-VM bör baseras på relevanta argument, i första hand att den vitryska regimen tveklöst kommer att använda idrottsarrangemanget för sina politiska syften, som ett led i sitt förtryck. Detta är något som internationella ishockeyförbundet definitivt bör beakta, till skillnad från flera av de övriga synpunkter som hittills framförts i debatten, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

I diskussionen om Vitryssland och ishockey-VM lyfts ofta president Lukasjenkas eget stora hockeyintresse fram som ett argument för att frånta Vitryssland VM-arrangemanget. Man syftar då på den prestigeförlust som det skulle innebära för honom att mista värdskapet för VM. Vissa ser också hotet om att flytta mästerskapet som ett potentiellt påtryckningsmedel för att få regimen att lindra förtrycket.

– Det är inte det internationella ishockeyförbundets sak att bedriva utrikespolitik, och att Lukasjenka älskar ishockey kan knappast vara ett övertygande argument för sportens främsta företrädare att frånta landet VM, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Det är däremot fullt rimligt att kräva att det internationella ishockeyförbundet håller sig till vissa etiska grundprinciper och inte låter sig utnyttjas till att bli ett redskap för en regim som begår grova människorättsbrott. Det handlar inte om att blanda in politik i idrotten utan om att stå upp för alla människors lika rätt och värde, en värdering som också bör omfattas och värnas av ishockeyvärlden.
Debattartikeln på Newsmill kan läsas här: http://www.newsmill.se/artikel/2012/04/11/s-blir-ishockey-vm-en-del-av-det-vitryska-f-rtrycket


För mer information, kontakta:
Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
ostgruppen.sandboxen.net

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen