Politisk fånge i Vitryssland släppt

Den politiske fången och förre presidentkandidaten Andrej Sannikau har idag släppts ur ett fängelse i Navapolatsk. Sannikau greps den 19 december 2010 i samband med den stora demonstration som hölls i centrala Minsk i protest mot valfusket i presidentvalet samma dag. Han dömdes senare till fem års fängelse. Östgruppen välkomnar frisläppandet, men uppmanar till en fortsatt principfast hållning från omvärlden gentemot den vitryska regimen.

– Det är naturligtvis mycket glädjande att Sannikau nu är fri. Samtidigt är det viktigt att omvärlden bibehåller sitt tryck på regimen och inte låter de politiska fångarna i landet bli brickor i ett förhandlingsspel med president Lukasjenka, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Uppgifter har gjort gällande att Sannikau utsatts för tortyr under sin tid i fängelse. Han har också själv hävdat att den nådeansökan han skrev i november 2011 tillkom efter hot.

Enligt vitryska människorättsorganisationer sitter för närvarande åtminstone fjorton personer fängslade på politiska grunder i Vitryssland, däribland ytterligare en tidigare presidentkandidat – Mikolaj Statkevitj – och landets främste människorättsförsvarare Ales Bjaljatski från organisationen Vjasna.


För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
ostgruppen.sandboxen.net

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen