Stödmanifestation på Norrmalmstorg den 19:e april för fängslad opposition i Vitryssland

Den 19 april, kl 13.30, arrangeras en stödmanifestation på Norrmalmstorg för den hårt ansatta demokratirörelsen i Vitryssland. Bland talarna finns bland annat Amanda Lövkvist från Östgruppen och riksdagsledamot Caroline Szyber (KD).

Den 19:e december 2010 hölls presidentval i Vitryssland. Under kvällen samlades flera tusen demonstranter i Minsks centrala delar för att protestera mot valfusk. Demonstrationen upplöstes och ca 700 personer greps av säkerhetsstyrkor. Bland de gripna fanns bland annat sju av de nio presidentkandidater som hade utmanat den sittande presidenten Aljaksandr Lukasjenka i valet.

-Det brutala nedslaget mot fredliga demonstranter den 19 december har följts av ett ökat politiskt förtryck i landet. Det rapporteras om tortyr i säkerhetspolisens häkten och advokater har systematiskt förvägrats rätten att träffa sina klienter. Även oberoende organisationer och nyhetsförmedlare utsätts i tilltagande grad för hot och trakasserier, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Medan flertalet av de gripna efter demonstrationerna på valnatten dömdes till kortare straff, har en kärntrupp i den vitryska demokratirörelsen anklagats för anstiftan till ”massoroligheter” – ett brott mot den vitryska brottsbalkens paragraf 293, som kan ge straff på upp till 15 år i fängelse.

-Långa fängelsestraff har redan delats ut, och de som fortfarande väntar på rättegång, däribland alla gripna presidentkandidater, är nu helt utlämnade till en rättsapparat som följer den auktoritära regimens nyckfulla signaler. Att omvärlden tydligt tar ställning och uttrycker sitt fulla stöd för den vitryska demokratirörelsen är enormt viktigt, inte minst för de drabbade och deras anhöriga, säger Martin Uggla.

Manifestationen kommer att hållas tisdagen den 19:e april, kl. 13.30, på Norrmalmstorg i Stockholm.

 

Ett flygblad för manifestationen finns att hämta på: http://www.ostgruppen.se/Dokument/19_april.pdf

Rulla till toppen