Kritisera Putin offentligt, Reinfeldt!

Rysslands premiärminister Vladimir Putin besöker imorgon Stockholm för bilaterala överläggningar med Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. Östgruppen uppmanar Reinfeldt att offentligt tala klarspråk med Putin och tydligt kritisera Rysslands bristande respekt för de mänskliga rättigheterna.

– Kritiken bör inte som tidigare framföras bakom stängda dörrar och i vaga ordalag utan istället offentligt och med hänvisning till konkreta fakta, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Svensk utrikespolitik präglas enligt regeringens egna styrdokument av engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter. Men när Fredrik Reinfeldt besökte Moskva förra året undvek han att uttrycka tydlig kritik mot den ryska statsledningen, trots att såväl ryska som svenska människorättsförsvarare uppmanat honom att offentligt ta upp de grova och väldokumenterade kränkningar av de mänskliga rättigheterna som ägt rum i Ryssland på senare år.

– Reinfeldt visade då prov på en oacceptabel flathet. Nu har han chansen att reparera det misstaget och stå upp för en stolt svensk utrikespolitik med mänskliga rättigheter i fokus, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Det är väl känt att Vladimir Putin helst undviker att bli konfronterad med kritik på människorättsområdet. Men det får inte leda till att Reinfeldt gör avkall på regeringens åsikter. Han bör istället utnyttja den presskonferens som följer på mötet med Putin till att ta upp konkreta ryska människorättsproblem som bör åtgärdas. Ett viktigt exempel rör den utbredda straffriheten för krigsförbrytelser i Tjetjenienkriget.

Rulla till toppen