Vitryske presidentkandidaten Njakljajeu svårt misshandlad

Enligt uppgifter från Minsk nu ikväll har en av president Lukasjenkas utmanare, Uladzimir Njakljajeu, just blivit attackerad och svårt misshandlad på väg till en planerad protestdemonstration på Oktobertorget. Ett femtiotal svartklädda personer anföll en kolonn där Njakljajeu och många av dennes anhängare ingick.

– Om informationen är korrekt, är det mycket upprörande, och bör föranleda en omedelbar och skarp reaktion från omvärlden, inte minst från Sveriges och EU:s officiella företrädare, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Uppgifterna är osäkra, eftersom nyhetsbevakningen från Minsk just nu hindras av upprepade attacker mot oberoende nyhetsförmedlare och dessas hemsidor. Bland de hemsidor som utsatts för störningar återfinns människorättsorganisationen Vjasna, som bedriver en oberoende valövervakning av presidentvalet och tidigare idag presenterade allvarlig kritik mot valets genomförande.

 

Rulla till toppen