Regeringen måste fördöma det brutala polisvåldet mot demonstranter i Vitryssland

Vitrysk polis har ikväll med våld skingrat en protestdemonstration i Minsk. Ett stort antal demonstranter uppges ha gripits, många har också förts till sjukhus med allvarliga skador. Dessutom har flera närvarande presidentkandidater misshandlats och gripits i samband med händelsen.

– Sveriges regering måste kraftfullt fördöma det brutala våld som den vitryska regimen väljer att använda mot demonstranterna, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Totalt hade över tiotusen människor samlats i centrala Minsk för att protestera mot det uppenbara fusk som präglat presidentvalet i Vitryssland. Imorgon kväll har man kallat till en ny protestdemonstration.

– Demonstranterna står upp för det vitryska folkets rätt att välja sina politiska företrädare i fria och rättvisa val. De utsätter sig för stora risker och är i akut behov av stöd utifrån för att våga fortsätta sin kamp för demokrati, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Den vitryska regimens agerande visar tydligt att dess tal om liberalisering och demokratisering inte haft någon som helst förankring i verkligheten.

Rulla till toppen