Skriv till Marfa!

Marfa Rabkova är koordinator för det belarusiska Människorättscentret Vjasnas volontärtjänst och student på Europeiska Humanistiska Universitetet.

Under hennes ledning har volontärer i Minsk utbildats och övervakat fredliga demonstrationer och domstolsförhandlingar i rättsprocesser mot enskilda deltagare i dessa.

Inför presidentvalet i år rekryterade och utbildade hon korttidsobservatörer för valövervakningsinitiativet ”Human Rights Defenders for Free Elections”. Under och efter valet har hon aktivt organiserat olika former av stödinsatser för repressionens offer och deras anhöriga, samt dokumenterat vittnesmål om tortyr mot arresterade demonstranter.

På kvällen den 17 september på väg hem till sin lägenhet i Minsk greps Marfa Rabkova. Hon anklagas för brott mot paragraf 293 i brottsbalken, gällande ”utbildning eller annan förberedelse av personer för deltagande i upplopp eller finansiering av sådana aktiviteter.”

Vjasna och Östgruppen anser liksom Amnesty och andra inflytelserika internationella människorättsorganisationer att brottsmålet mot Marfa är politiskt motiverat och kopplat till hennes arbete som människorättsförsvarare.

Visa ditt stöd genom att skicka Marfa en hälsning på ett vykort eller ett brev! Det är ett enkelt och viktigt sätt att visa både henne och den administration som står bakom förtrycket att världen ser vad som sker. Och uppmana dina vänner att göra detsamma!

UPPDATERING: Mer information om Marfa hittar du här! Angående mer praktiskt orienterade frågor, läs vårt inlägg: Vad kan man egentligen skriva till en politisk fånge?

Adress:

SIZO №1
vulica Valadarskaha 2
Minsk, 220030
Rabkova Maryia Aliaksandrauna
Belarus

Rulla till toppen