Östgruppen: Ales Bjaljatski och Vjasna pristagare av Right Livelihood Award!

Pressmeddelande från Östgruppen den 1 oktober 2020

Idag utsågs den belarusiske människorättsförsvararen Ales Bjaljatski och hans organisation Vjasna till mottagare av 2020 års Right Livelihood Award, även kallat det alternativa Nobelpriset. Östgruppen hyllar beslutet.

– Prisjuryn har gjort ett utmärkt val. Ales Bjaljatski och Vjasna är sedan flera decennier en viktig symbol för kampen mot förtryck, såväl i hemlandet Belarus som i en bredare internationell kontext, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla och fortsätter:

– Att Bjaljatski och Vjasna får priset innebär också en tydlig markering i förhållande till den aktuella situationen i Belarus. Lukasjenkaregimens grova brott mot de mänskliga rättigheterna har eskalerat ytterligare sedan det manipulerade presidentvalet den 9 augusti, och människorättsrörelsen i Belarus är en av de viktigaste motkrafterna i kampen mot regimens våld och övriga repression.

Ales Bjaljatski har varit en centralfigur i den belarusiska demokratirörelsen ända sedan 1980-talet. År 1996 grundade han människorättsorganisationen Vjasna, som sedan dess effektivt arbetat för demokrati och mänskliga rättigheter och därmed varit en nagel i ögat på Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka.

Utöver ledarskapet för Vjasna har Ales Bjaljatski också under flera år varit vice ordförande i den internationella människorättsfederationen FIDH.

Hösten 2011 fängslades Bjaljatski, formellt anklagad för skattebrott. Oberoende bedömare var dock eniga om att det handlade om en politiskt motiverad rättsprocess. Bjaljatski dömdes till fyra och ett halvt års fängelse i en farsartad rättegång. Sommaren 2014 släpptes han i förtid i samband med en fångamnesti, efter att ha suttit fängslad i nästan tre år. Han återupptog då omedelbart sitt arbete för de mänskliga rättigheterna, och är idag alltjämt en av förgrundsgestalterna i landets demokratirörelse.

Östgruppen och Vjasna har samarbetat under många år kring frågor som rör bristen på mänskliga rättigheter i Belarus.

– Vi gläds med våra belarusiska kollegor och hoppas att utmärkelsen kommer att stärka dem ytterligare i deras viktiga arbete för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Martin Uggla.

För mer information om Ales Bjaljatski och Vjasna (och förmedling av kontakt), kontakta:

Martin Uggla

ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter

070-941 17 02

[email protected]

www.ostgruppen.se

Rulla till toppen