Östgruppen: Ogiltig ”folkomröstning” i Ryssland

I en veckas tid har de ryska medborgarna kunnat rösta om kommande förändringar i grundlagen. Omröstningen, som har kantats av rapporter om valfusk, var dock inte en reell folkomröstning, utan något som kallats för en allrysk folklig omröstning – något som inte finns reglerat i rysk lag och som varken är bindande eller kräver ett visst valdeltagande för att vara giltig. I och med det officiella valresultatet på 78% ja-röster resultatet i omröstningen som avslutades igår så kan nu Rysslands president Vladimir Putin nu sitta kvar vid makten fram till år 2036 om han önskar.

– Genom att hålla en folkomröstning hoppas Putin stärka sin legitimitet att fortsatt styra landet. Men omröstningen bör inte accepteras som det folkliga mandat Putin önskar se, anser Östgruppens ordförande Martin Uggla. Det är viktigt att omvärlden nu är tydlig i sin kritik mot dessa lagvidriga förändringar och inte accepterar den konstitutionella kupp som genomförts i Ryssland. Putins regim har länge kunnat kallas illegitim, och den senaste ”omröstningen” är bara ytterligare ett steg som förstärker den bilden, fortsätter Martin Uggla.

Putin har redan kringgått konstitutionen vid ett tidigare tillfälle för att kunna sitta kvar vid makten, och nu har man alltså möjliggjort för ytterligare 12 års presidentskap. Utöver de nya möjligheterna för presidenten att stanna vid makten så inskränker den nya konstitutionen även HBTQ-personers rättigheter, förstärker centralstyret och befäster Gud och patriotismen.
Fördjupad information om de förändringar som väntar finns här: https://www.glasnost.se/2020/det-heliga-kriget-gud-och-onda-bogar-ska-radda-putin/?fbclid=IwAR391N_2hRgmilsx5dqWfvCudMt-2kAVv-ke3tL0NLfoZC3RMCJ-t3JGuGI

För mer information, kontakta:
Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Rulla till toppen