Östgruppen: Agera konkret för de belarusiska demokraterna, Ann Linde!

Pressmeddelande från Östgruppen den 10 augusti 2020

Valdagskvällen i Belarus blev precis så våldsam som många befarat. Tiotusentals fredliga demonstranter som protesterade mot det uppenbara valfusket bemöttes med vattenkanoner, chockgranater och batongslag. Många människor greps och skadades i samband med polisens ingripanden. Östgruppen uppmanar nu Sveriges regering att agera kraftfullt till stöd för den belarusiska demokratirörelsen.

– Det räcker inte med vackra ord om vikten av att respektera mänskliga rättigheter. Utrikesminister Ann Linde bör tydligt fördöma den belarusiska diktaturregimens brutalitet och tydliggöra att Aljaksandr Lukasjenka inte är någon legitim president. Hon bör också omedelbart stoppa allt politiskt och ekonomiskt samarbete med regimen i Minsk och istället koncentrera allt svenskt bistånd till landets demokratiska krafter. Dessutom bör hon inom EU ta initiativ till en förnyad sanktionspolitik gentemot dem som bär ansvar för människorättsbrotten, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla och fortsätter:

– Sverige och EU har under flera år haft en alldeles för naiv attityd till den belarusiska regimen. Utvecklingen i samband med presidentvalet visar med all önskvärd tydlighet att Lukasjenka inte är det minsta intresserad av att följa demokratiska spelregler. Valfusket och polisbrutaliteten är grova brott som måste få konkreta konsekvenser.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Rulla till toppen