AW om friheten på nätet i Ryssland och Ukraina

I mars blev det en förseelse i Ryssland att förolämpa ryska myndigheter och nyligen föll den första domen. En användare av det sociala mediet Vkontakte, den ryska motsvarigheten till Facebook, ska ha kallat presidenten för ett sexuellt nidord. Den nya lagstiftningen inkluderar även förbud mot spridande av skadliga fejknyheter. Vidare stängdes nyligen Internetåtkomsten ned under protestaktioner i Ingusjien. Hur påverkar myndigheternas restriktiva åtgärder digitala rättigheter och det fria ordet?

I Ukraina har myndigheterna haft ett stort fokus på säkerhetsåtgärder som en följd av kriget i landet. Det har handlat om att motarbeta spridandet av rysk propaganda och desinformationskampanjer. Vissa av dessa lagar har haft implikationer för landets användare av sociala medier. Hur ska dessa åtgärder balanseras med garantier om digitala rättigheter?

Välkommen till en after work om den senaste tidens galopperande utveckling i Ryssland när det gäller inskränkningar av digitala rättigheter, samt en inblick i hur myndigheterna i Ukraina tvingas balansera nationell säkerhet med frihet på nätet.

I panelen:
– Damir Gajnutdinov, jurist, medgrundare av och styrelsemedlem i ”Föreningen för internetanvändare”, och rättsanalytiker på den ryska människorättsorganisationen Agora.
– Vitalij Moroz, Chef för nya medier på Internews Ukraine.

Moderator: Ängla Eklund, IT jurist och ordförande för Institutet för juridik och internet

Plats: Cosmopolite bar, Långholmsgatan 28.
Tid: 16:e maj 2019 kl 17:30-19.00. Kom gärna och mingla med oss redan vid kl 17.
Språk: engelska
O.S.A senast 14/5 till [email protected]

Rulla till toppen