Stå upp för belarusiska människorättsförsvarare, Margot Wallström!

Pressmeddelande från Östgruppen den 25 november 2014

tonkachjova_lawtrend_2
Lena Tonkatjova

Belarusiska myndigheter har beslutat att deportera en av landets mest framstående människorättsförsvarare, Lena Tonkatjova. Östgruppen uppmanar Sveriges regering att agera till stöd för Tonkatjova inför prövningen av hennes ärende i högre instans. 

– Utrikesminister Margot Wallström meddelade häromdagen i riksdagen att Sveriges Belaruspolitik tydligt ska ta ställning för demokrati och mänskliga rättigheter, bland annat genom sanktioner och uttalanden. Nu kan hon visa att hon menar allvar med dessa ord. Wallström bör offentligt uttala sitt tydliga stöd för Tonkatjova och aktivt verka för att de ansvariga förs upp på EU:s sanktionslista om deportationsbeslutet står fast, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Lena Tonkatjova, som leder människorättsorganisationen Lawtrend, är rysk medborgare men flyttade till Belarus som barn och har bott där i trettio år. När hon nyligen ansökte om förnyat uppehållstillstånd inleddes istället en myndighetsprocess som nu resulterat i ett beslut om att inte låta henne bo kvar i Belarus. Hon får inte heller resa in i landet under de kommande tre åren. Formellt hänvisar myndigheterna till att hon gjort sig skyldig till fortkörning. Tonkatjova kommer att överklaga beslutet.

Liknande förseelser har aldrig tidigare tjänat som grund för att neka utländska medborgare förnyat uppehållstillstånd. Oberoende bedömare drar därför slutsatsen att beslutet är politiskt motiverat.

Lena Tonkatjova och Lawtrend spelade en aktiv och mycket viktig roll i efterspelet till presidentvalet i Belarus i december 2010. De dokumenterade och granskade bland annat rättsprocesserna mot oppositionskandidater och andra regimkritiker som i farsartade tillställningar dömdes till fängelse för påstådd delaktighet i våldsamt upplopp. Med hjälp av dokumentationen kunde de påvisa omfattande brister i det belarusiska rättsväsendet.

– Det är uppenbart att Tonkatjova straffas för sitt människorättsarbete. Regimen försöker helt enkelt rensa undan sina kritiker inför nästa års presidentval. Det är därför viktigt att Sverige och EU markerar mot detta agerande, säger Martin Uggla.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen