Ekot: Vitrysk oro efter Ukrainakrisen

ales ekot oktober 14(Reportage om Ales Bjaljatski, som var i Stockholm på inbjudan av Östgruppen)

En stor del av människorna har blivit mycket skrämda. De är rädda för krig och även om de vill ha förändring i landet vill de inte att det ska ske med våld, säger Ales Bialiatski, från den vitryska människorättsorganisationen Viasna. Ekot träffar honom under hans besök i Stockholm.

Att folket väljer stabilitet framför förändring kan gynna president Lukasjenko.

Presidenten har tagit avstånd från Rysslands annektering av Krim och försöker framställa sig som en partner till EU, och det oroar Ales Bialiatski.

– Trots att situationen i Vitryssland inte förändrats har vi fått signaler om att EU kan komma att minska trycket. Det är oroväckande, eftersom Vitryssland fortfarande är ett land där oliktänkande förföljs och val manipuleras, säger Ales Bialiatski.

Ekot

 

Rulla till toppen