Aftonbladet: Han vågar trotsa Europas sista diktator

ales aftonbladet oktober 14
Aftonbladet, 27 oktober 2014

(Reportage om Ales Bjaljatski, som var i Stockholm på inbjudan av Östgruppen)

Ales leder organisationen Vjasna som hjälper politiska fångar i Vitryssland. 2011 tröttnade diktatorn Alexander Lukasjenko på deras verksamhet. Som förbjuden organisation fick Vjasna inte har några bankkonton i Vitryssland. De hade därför konton i bland annat Polen och Litauen dit biståndspengar från utländska givare gick. Regimen hävdade att pengarna var Ales personliga inkomster och att han försökte smita från skatt.

Rättegången som följde var rent politisk. Ales dömdes till 4,5 års fängelse för skattesmitning. Tiden i fängelset var en prövning. Han satt med vanliga kriminella men var förbjuden att tala med någon. Medfångarna löd under samma förbud. Den som sa ett ord till Ales förflyttades omedelbart till en annan avdelning.

Aftonbladet

 

Rulla till toppen