Seminarier: Ryssland, Ukraina och de mänskliga rättigheterna

Vad händer i Ukraina?

Seminarium 14 maj: Ett frukostseminarium om utvecklingen i Ukraina och om relationen mellan Ryssland och Ukraina. Vad händer egentligen i Ukraina? Få en aktuell uppdatering av situationen för de mänskliga rättigheterna i landet. Och vad anser det oberoende ryska civila samhället om utvecklingen i Ukraina? Hur ser man på den ryska officiella politiken?Möt den ryska människorättsförsvararen Andrej Jurov som delger oss sin syn på saken. Efter en inledande föreläsning finns tid för frågor och diskussion. Seminariet modereras av Martin Uggla, ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.Andrej Jurov har varit aktiv inom det ryska civila samhället sedan slutet av 80-talet och är numera expert vid Moskvas Helsingforsgrupp, medlem i presidentens människorättsråd och expert vi Europarådet. Han har engagerat sig för de mänskliga rättigheterna både i Ryssland och i omkringliggande grannländer, bland annat Vitryssland och Ukraina.Var: Sensus, Medborgarplatsen 4, rum 401, Stockholm
När: 14 maj 2014, 9.00-10.30
Hur: Frukostseminarium, kaffe/te och smörgås serveras från 8.30. Föranmäl dig gärna till anmalan @ ostgruppen.se senast den 12 maj, så vi vet hur många personer vi ska förbereda frukost åt. Fritt inträde. Seminariet tolkas från ryska till svenska.

Arrangörer: Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter samt Studieförbundet Sensus

Ryssland i Ukrainakrisens spår

Seminarium 15 maj: Ett kvällsseminarium om de mänskliga rättigheterna i Ryssland efter OS, annekteringen av Krim och krisen i Ukraina. Hur har den ryska inrikespolitiska situationen påverkats? Hur ser situationen ut för det civila samhället nu och hur ser prognoser inför framtiden ut? En rad nya lagförslag som begränsar yttrandefriheten, mötesfriheten och föreningsfriheten håller på att antas. En ny våg av fientlig retorik möter människorättsförsvarare och aktivister inom det civila samhället, samtidigt som stödet för president Putin nått rekordnivåer.De ryska människorättsförsvararen Andrej Jurov och Konstantin Baranov gästar Östgruppens seminarium. Efter en inledande förläsning finns tid för frågor och diskussion. Seminariet modereras av Maria Hamberg från Östgruppen.Var: Sensus, Medborgarplatsen 4, rum 402, Stockholm
När: 15 maj 2014, 18.15-19.45.
Hur: Fritt inträde. Seminariet tolkas från ryska till svenska.Arrangörer: Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter samt Studieförbundet Sensus

Rulla till toppen