Ryssland i Ukrainakrisens spår

Ett kvällsseminarium om de mänskliga rättigheterna i Ryssland efter OS, annekteringen av Krim och krisen i Ukraina. Hur har den ryska inrikespolitiska situationen påverkats? Hur ser situationen ut för det civila samhället nu och hur ser prognoser inför framtiden ut? En rad nya lagförslag som begränsar yttrandefriheten, mötesfriheten och föreningsfriheten håller på att antas. En ny våg av fientlig retorik möter människorättsförsvarare och aktivister inom det civila samhället, samtidigt som stödet för president Putin nått rekordnivåer.

De ryska människorättsförsvararna Andrej Jurov och Konstantin Baranov gästar Östgruppens seminarium. Efter en inledande förläsning finns tid för frågor och diskussion. Seminariet modereras av Maria Hamberg från Östgruppen.

Andrej Jurov har varit aktiv inom det ryska civila samhället sedan slutet av 80-talet och är numera expert vid Moskvas Helsingforsgrupp, medlem i presidentens människorättsråd och expert vi Europarådet. Han har engagerat sig för de mänskliga rättigheterna både i Ryssland och i omkringliggande grannländer, bland annat Vitryssland och Ukraina.

Konstantin Baranov är aktiv inom den Rysslandsbaserade internationella människorättsorganisationen Youth Human Rights Movement och expert på bland annat föreningsfrihet och situationen för det civila samhället i Ryssland.

Var: Sensus, Medborgarplatsen 4, rum 402, Stockholm
När: 15 maj 2014, 18.15-19.45.
Hur: Fritt inträde. Seminariet tolkas från ryska till svenska.

Arrangörer: Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter och Studieförbundet Sensus

Rulla till toppen