Överväldigande vitryskt intresse för ”Aktion nalle”

Överväldigande vitryskt intresse för "Aktion nalle"

Imorgon lördag 10/11 genomför  Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter ”Aktion nalle”. Nallebjörnar med budskap om mänskliga rättigheter kommer att skickas till Vitryssland, helt lagligt med postflyg. Mottagare är vitryska tjänstemän och politiker som är uppsatta på EU:s sanktionslista. Intresset bland oberoende medier i Vitryssland för aktionen är överväldigande.

– När 800 svenska nallar i somras flög till Vitryssland  blev president Lukasjenka arg och klagade på att de tog sig in i landet olagligt. De greps och fördes till polisstationen. Därför tänker vi på Östgruppen nu skicka nallar med budskap om mötes- och föreningsfrihet direkt till Lukasjenka och hans vänner. De flyger till Vitryssland i postpaket, helt lagligt! säger Östgruppens  ordförande Martin Uggla.

Vitryssland är en diktatur där mötesfriheten inte respekteras. Demokratiaktivister söker ständigt efter nya kreativa sätt att kringgå myndigheternas repressiva lagar. I vintras genomfördes bland annat ”gosedjursdemonstrationer” som ett sätt att nå ut med ett budskap om bland annat mötesfrihet.

I somras arrangerade svenska PR-byrån Studio Total en uppföljning på temat gosedjur då man spred omkring 800 nallebjörnar i fallskärm med budskap om yttrandefrihet över landet.

– I Sverige möttes Studio Totals aktion med en hel del kritik men i Vitryssland mottogs den överlag mycket positivt av demokratirörelsen. Vi i Östgruppen vill med den här aktionen visa vårt stöd till de vitryssar som arbetar för en demokratisering av landet, säger Martin Uggla.

I princip alla oberoende vitryska sajter har rapporterat om den förestående aktionen.

– Att aktionen redan på förhand har fått ett så stort genomslag i oberoende vitrysk press är förstås mycket glädjande. Det visar också på behovet av uppmärksamhet och stöd utifrån, avslutar Martin Uggla.

Aktionen genomförs i Stockholm, lördagen den 10 november mellan klockan 12-14 på Sergels torg. Mer information finns på Östgruppens hemsida samt på Facebook. Läs mer om de vitryska reaktionerna på Tystade röster.

Rulla till toppen