Vitrysk dissident drabbad av Telia Sonera till Sverige

Journalisten Natalja Radzina är redaktör för den vitryska oppositionella nyhetssajten Chartyja97, som periodvis drabbats hårt av regimens förtryck, bland annat med hjälp av Telia Soneras intressebolag i landet. Nästa vecka gästar hon Sverige för att medverka i Östgruppens Belarusdagar. Radzina finns tillgänglig för intervjuer under sitt Sverigebesök.

Nyhetssajten Chartyja97 – www.charter97.org – utsätts regelbundet för repressiva åtgärder från regimens sida. Den är bland annat uppsatt på en lista över hemsidor som är förbjudna att ladda ner på statliga institutioners datorer. På samma lista återfinns ytterligare ett antal regimkritiska hemsidor.

Sommaren 2011 valde dock Telia Soneras intressebolag i Vitryssland att gå ännu längre, och blockerade under ett par veckor tillträde till den aktuella nyhetssajten för alla sina bredbandskunder. Först efter omfattande protester från människorättsförsvarare inom och utanför Vitryssland hävdes blockaden. Frågan uppmärksammades också i Sverige, bland annat på SvD Brännpunkt:http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/teliasonera-censurerar-vitryskt-internet_6221275.svd

Natalja Radzina gästar Stockholm för att medverka i Östgruppens Belarusdagar 24-26 april. Radzina kommer att medverka i två seminarier, dels den 24 april kl. 9-11 under rubriken ”Tystade röster i media och på nätet”, dels den 25 april kl 9-10.30 under rubriken ”Politiska fångar i Belarus”.

Natalja Radzina greps efter presidentvalet i Vitryssland i december 2010 och satt under en period häktad. Hon  släpptes senare i väntan på rättegång, på villkor att hon inte lämnade sin hemstad och dagligen infann sig hos polisen. I mars 2011 lyckades hon fly ut ur Vitryssland, och lever nu i exil i Litauen.

Natalja Radzina finns tillgänglig för intervjuer under sitt besök i Sverige.

Det samlade programmet för Belarusdagarna finns här:
http://www.ostgruppen.se/2012/03/30/belarusdagarna-2012/

För att boka intervju med Natalja Radzina, kontakta:
Jon Fridholm, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
08-562 671 21
076-945 65 01
[email protected]

För information om frågor som rör Telia Soneras agerande i Vitryssland, kontakta:
Martin Uggla, ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]

Rulla till toppen