UD förteget om Putins besök

När Rysslands premiärminister Vladimir Putin besöker Stockholm i slutet av april bör Sveriges regering visa i praktisk handling att man menar allvar med sitt ofta uttalade engagemang för mänskliga rättigheter.  Det skriver Östgruppen i en debattartikel på Newsmill idag.

– Ryska människorättsbrott bör ges en prioriterad plats på mötets dagordning, och om Sveriges utrikespolitik ska uppfattas som trovärdig är det viktigt att kritiken mot dessa brott uttrycks offentligt och i klartext, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Det var Rysslands vice premiärminister Sergej Ivanov som i samband med sitt besök i Sverige häromdagen offentliggjorde att Vladimir Putin ska komma till Stockholm. Svenska utrikesdepartementet vill dock inte ge någon konkret information om det bilaterala toppmötets inriktning och syfte.

– Vid tidigare möten har Sverige undvikit att framföra offentlig kritik mot den ryska statsledningen. UD:s hemlighetsmakeri inger farhågor om att regeringen vill prioritera ner människorättsfrågorna också denna gång, något som skulle vara väldigt olyckligt, säger Martin Uggla.

Debattartikeln på Newsmill kan läsas här: http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/06/reinfeldts-eftergiftspolitik-mot-ryssland-m-ste-upph-ra

 

Rulla till toppen