Sverige bör reagera mot ryska övergrepp

Idag den 31 mars demonstrerar tusentals människor i Ryssland för rätten till mötesfrihet. Trots att de bara försvarar de mänskliga rättigheterna riskerar de att misshandlas och gripas av polis. Om så sker bör Sveriges regering rikta skarp och offentlig kritik mot den ryska statsledningen. Det skriver Östgruppens ordförande Martin Uggla och svenska Amnestys generalsekreterare Lise Bergh i en gemensam debattartikel i dagens Sydsvenskan.

– Omvärldens agerande är oerhört viktigt för de demonstranter som idag trotsar rädslan och står upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Deras fortsatta engagemang för ett demokratiskt Ryssland stärks om de vet att polisens övergrepp inte passerar obemärkt förbi. Tidigare erfarenheter visar också att den ryska statsledningen är mottaglig för kritik utifrån, även om man inte visar det öppet, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Den ryska mötesfriheten garanteras i den ryska grundlagens 31:a paragraf. Trots det hindras regelbundet ryska medborgare från att genomföra offentliga möten. Just därför genomförs symboliska aktioner till mötesfrihetens försvar den 31:a i varje månad med så många dagar.

Ironiskt nog har också dessa aktioner till stöd för den grundlagsenliga rätten att demonstrera ofta mötts med brutalitet från myndigheternas sida. De senaste demonstrationerna har resulterat i att hundratals människor gripits. En av dem som greps den 31 december 2010 var den kände oppositionsledaren Boris Nemtsov.

– Allt tyder på att polisen även idag kommer att agera mot demonstranterna. Än en gång kränks i så fall ryska medborgares rättigheter, något som bör uppmärksammas och fördömas av omvärlden. Här har inte minst Sverige en viktig roll att spela, säger Martin Uggla, och fortsätter:

– Sveriges regering vill gärna profilera sig internationellt som en stark försvarare av demokrati och mänskliga rättigheter. Vi ser naturligtvis positivt på att Sverige uttalar sitt starka generella stöd för de mänskliga rättigheterna. Men det medför också ett ansvar att reagera när dessa rättigheter systematiskt kränks.

Debattartikeln i Sydsvenskan kan läsas här: http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article1427625/Reagera-mot-ryska-overgrepp.html

Rulla till toppen