Vitrysslands främsta människorättsförsvarare hotas av fängelse

Ales Bjaljatski, ordförande för den vitryska människorättsorganisationen Vjasna, har tilldelats en officiell varning från åklagarmyndigheten. Enligt varningen hotas Bjaljatski av åtal som kan leda till fängelsestraff i upp till två år. Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter protesterar i ett öppet brev till Vitrysslands president och åklagarmyndighet.

– De vitryska myndigheternas agerande är utan tvekan politiskt motiverat och den lagparagraf som åklagaren hänvisar till står i konflikt med såväl FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som Vitrysslands egen grundlag, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Ales Bialiatski har under många år gått i täten för den vitryska människorättsrörelsen. år 2006 mottog han den svenska regeringens Per Anger-pris som belöning för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Han har också nominerats till Nobels fredspris. I samband med presidentvalet i Vitryssland 2010 ledde han ett vitryskt oberoende valövervakningsinitiativ som dokumenterade omfattande valfusk till förmån för den sittande presidenten Aljaksandr Lukasjenka.

Varningen mot Bjaljatski grundas på paragraf 193 i Vitrysslands brottsbalk, som gör det olagligt och belagt med fängelse i upp till två år att arbeta i en icke-registrerad enskild organisation. På senare år har hundratals organisationer fått sin statliga registrering upphävd. Nya oberoende organisationer har under samma period konsekvent vägrats registrering.

Vjasna blev av med sin registrering redan år 2003, och har sedan dess flera gånger försökt återregisrera organisationen. Ansökningarna har dock avslagits, på uppenbart politiska grunder.

I brevet till president Lukasjenka och den vitryska riksåklagaren kräver Östgruppen bland annat att varningen mot Ales Bjaljatski upphävs, att paragraf 193 avskaffas och att myndigheterna slutar förfölja dem som engagerar sig i det vitryska civilsamhället.

Rulla till toppen