Öppet brev till Nestlé: Sluta finansiera statlig propaganda i Belarus

Tillsammans med Libereco och 50 andra civilsamhällesorganisationer från 18 länder vänder vi i Östgruppen oss idag till ledningen för Nestlé i ett öppet brev. Vi kräver att företaget slutar finansiera belarusisk statlig propaganda genom köp av reklamplats i diktaturens främsta propagandakanaler.

Sedan förra sommaren har ca 40 000 personer arresterats på politiska grunder, och lokala människorättsorganisationer har rapporterat om tortyr och inhuman behandling av gripna. Arbetet med att dokumentera alla övergrepp pågår. I statlig tv har samtidigt gripna som förklarat sig skyldiga till de brott det regimkontrollerade rättsväsendet anklagat dem för visats upp. Det senaste exemplet gäller det omtalade fallet med Raman Pratasevitj, som greps tillsammans med sin flickvän efter att det Ryanairplan de reste med manipulerats att mellanlanda i Minsk på sin rutt mellan Aten och Vilnius. Även om mycket är oklart finns starka misstankar om tortyr även i dessa fall.

Nestlés annonser för kaffe, choklad och kattmat delar utrymme med dessa skrämmande uppvisningar, som företaget ifråga är med och sponsrar genom de intäkter deras reklam inbringar. Vad vi kan se, finns det inget annat västerländskt företag som finansierar den inhumana och rättsvidriga belarusiska TV-propagandan i samma utsträckning som Nestlé.

Läs hela det öppna brevet här!

Rulla till toppen