Sacharovpriset 2018

Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet går i år till den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov. Med anledning av det arrangerar Europaparlamentets kontor i Sverige ett samtal i Europahuset om den politiska situationen i Ryssland och Ukraina, samt visning av dokumentärfilmen The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov som skildrar Oleg Senstovs kamp. Under dagen deltar Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Oleg Sentsov har med fredliga medel protesterat mot Rysslands annektering av Krim. Den 10 maj 2014 greps han på Krim av ryska säkerhetstjänsten och fördes sedan till Ryssland där han utsattes för mycket brutala förhör. Efter drygt ett år i häkte ställdes han inför rätta och dömdes till 20 års fängelse, trots vaga anklagelser och avsaknad av bevis, för planering av terroristbrott.

Sacharovpriset är Europaparlamentets pris för tankefrihet och delas ut till individer och organisationer som står upp för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Samtalet i Europahuset kommer, förutom att diskutera Oleg Sentsovs fall, att belysa situationen i Ryssland och Ukraina samt lyfta frågor som berör yttrandefrihet och demokrati. Medverkar gör Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker (M), Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN, Andrea Bodekull, ansvarig för individarbete på Svenska Amnesty och Martin Uggla, ordförande Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. Före och efter samtalet visas dokumentärfilmen The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov.

Sacharovpriset delas ut den 12 december i Strasbourg.

Program:
08.30
Registrering
09.00-10.15
Visning 1 av The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov
10.15-10.30
Kaffepaus
10.30-11.30
Hotet mot demokratin och yttrandefriheten i Ryssland och Ukraina
11.30-12.15
Lunch
12.15-13.30
Visning 2 av The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov

Datum: Fredag den 7 december
Plats: Europahuset, plan 2, Regeringsgatan 65 i Stockholm

Arrangör: Europaparlamentets kontor i Sverige

Obligatorisk föranmälan https://bit.ly/2rLwRM2
#Sacharovpriset

Rulla till toppen