Östgruppen: Sverige bör verka för utökade EU-sanktioner mot Ryssland

Pressmeddelande från Östgruppen den 30 november 2018

Östgruppen uppmanar Sveriges regering att verka för att EU vidtar konkreta svarsåtgärder mot den ryska regimen efter blockaden av Kertjsundet och beslagtagandet av tre ukrainska marinfartyg den 25 november.

– Ryssland begick ett uppenbart brott mot internationell rätt, och det måste bemötas, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Situationen i Ukraina väntas bli föremål för diskussion inom EU under den närmaste tiden, och flera medlemsländer har redan krävt utökade sanktioner mot Ryssland mot bakgrund av dess agerande vid Kertjsundet. Östgruppen vill se ett aktivt och tydligt svenskt ställningstagande i den diskussionen, till stöd för ytterligare sanktioner.

– Det är viktigt att markera att ansvaret för det inträffade helt vilar på den ryska sidan. Ukrainska fartyg har rätt att färdas inom det aktuella området. Den ryska kontrollen av Krim bygger dessutom på en folkrättsvidrig annektering, och kan inte användas som motivering till att neka Ukraina tillträde till Azovska sjön, säger Martin Uggla.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen