Östgruppen: Reagera mot den belarusiska regimens brutalitet, Wallström!

maladechna_ruusPressmeddelande från Östgruppen

Under fredagskvällen greps och misshandlades flera oppositionsledare i Belarus i samband med en fredlig protestdemonstration i staden Maladetjna. Tidigare samma dag fängslades en annan framstående demokratiaktivist i Minsk, efter att först ha misshandlats av civilklädda poliser. Östgruppen uppmanar Sveriges utrikesminister Margot Wallström att reagera mot övergreppen.

– Lukasjenkas återupptagna brutalitet mot oliktänkande får inte passera obemärkt förbi. Utrikesminister Wallström bör fördöma agerandet och kräva en förklaring från den belarusiska regimen, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Uppemot 1000 personer hade på fredagen samlats i Maladetjna för att protestera mot ett presidentdekret som innebär att belarusier som inte arbetar heltid drabbas av en särskild straffskatt. Den så kallade parasitskatten har väckt stort folkligt missnöje och flera omfattande demonstrationer har på senare tid hållits runt om i Belarus. I torsdags backade president Lukasjenka delvis från sitt utfärdade dekret och meddelade att den aktuella skatten inte skulle drivas in under det kommande året. Landets politiska opposition lät sig dock inte nöja med det beskedet utan kräver att dekretet upphävs helt och hållet. Den stora uppslutningen vid demonstrationen i Maladetjna på fredagen tyder på att detta krav stöds av breda folklager i Belarus. Ytterligare demonstrationer planeras i flera städer under de kommande dagarna.

Efter att demonstrationen i Maladetjna avslutats greps flera tillresta oppositionsledare, bland annat Förenade medborgarpartiets ledare Anatol Lebedzka och ordföranden i Kristdemokraterna Vital Rymasjeuski. Båda misshandlades i samband med gripandet och sitter nu häktade i väntan på rättegång.

I huvudstaden Minsk attackerades tidigare under fredagen demokratiaktivisten Zmitser Dasjkevitj av okända personer, som sedermera visade sig vara civilklädda poliser. Dasjkevitj drogs in i en minibuss och fördes iväg till en domstol där han efter en uppenbart politiskt motiverad process dömdes till tre dagars fängelse för att ha genomfört demonstrationer utan tillstånd.

Gemensamt för alla tre ovan nämnda gripanden är att de ägde rum framför filmande mobilkameror och sändes live på de gripnas respektive Facebook-sidor. Radio Libertys belarusiska redaktion har samlat de aktuella sekvenserna i ett filmklipp som återfinns här: http://www.svaboda.org/a/28362589.html

Många befarar nu att polisvåldet kommer att upprepas vid kommande demonstrationer och att en ny våg av repression mot oliktänkande väntar i Belarus.

– Det är oerhört viktigt att Sverige och andra demokratiska länder reagerar skarpt och tydligt på övergreppen. Mötesfriheten är en mänsklig rättighet som den belarusiska regimen förbundit sig att respektera. Om man inte gör det måste det få konsekvenser för de bilaterala relationerna mellan Sverige och Belarus, särskilt som den svenska regeringen i andra sammanhang betonar sitt starka engagemang för de mänskliga rättigheterna. Motsvarande reaktion bör också komma från EU:s officiella företrädare, säger Martin Uggla.

 

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen