Rysslandsdagarna 17-20 oktober

Östgruppens Rysslandsdagar kommer i år att äga rum mellan den 17-20 oktober. I år deltar följande huvudtalare:

  • Stanislav Andrejtjuk, koordinator för Golos i Altaj, specialist på valkampanjers finansiering.
  • Andrej Buzin, expert på vallagstiftning i Ryssland.
  • Dmitrij Dinze, advokat knuten till människorättsorganisationen Agora som försvarat såväl konstnären Pjotr Pavlenskij, ukrainska filmregissören Oleg Sentsov, punkgruppen Pussy Riot samt Bolotnajafången Aleksej Gaskarov.
  • Anna Nemtsova, rysk journalist som skriver för Newsweek och The Daily Beast. Har rapporterat från både kriget i Östra Ukraina och Tjetjenien. Vann IWMFs utmärkelse Courage in journalism award 2015.
  • Nikolaj Rybakov, vice ordförande i det ryska liberala oppositionspartiet Jabloko. Tidigare ordförande i ryska miljöorganisationen Bellona.
  • Lilija Sjibanova, Grundare för valövervakningsorganisationen Golos, sakkunning vid EPDE (European Platform for Democratic Elections).
  • Tamila Tasjeva, krimtatarisk människorättsförsvarare och ordförande i organisationen Krim SOS som dokumenterar människorättsbrott på Krim.

Programmet för årets Rysslandsdagar (för visning på webben)

Programmet för årets Rysslandsdagar (för utskrift)

PROGRAM

Måndag 17 oktober

15.30-16.45 Aft­er the Elections: Perspectives from the Russian Opposition

The Duma elections on 18 September confirmed the dominant role of Vladimir Putin’s United Russia party. For over a decade, political opposition in Russia has been marginalized, and opponents to Putin have been forced into exile, imprisoned and in some cases killed. Meanwhile, the opposition is also internally divided and not uniform. What do the election results mean? What lies ahead? Join us for a conversation about and with the Russian opposition.

Speakers: Nikolai Rybakov (Yabloko Party) and Amanda Valentin (SILC)

Location: UI, Drottning Kristinas väg 37, Stockholm

Organizer: Östgruppen, in cooperation with the Swedish institute for international affairs (UI)

Language; English

For information on how to register, please see UI calendar at www.ui.se

 

18.00-20.00 Filmvisning och samtal: A struggle for home

Alltsedan den ryska annekteringen av Krim för två år sedan har människorättssituationen på Krim akut förvärrats. Krimtatariska medier har stängts ner, journalister hotats, aktivister har dödats, kidnappats och anklagats för extremism, och deras högsta beslutande organ har förbjudits. Men krimtatarernas historia av förtryck sträcker sig ännu längre tillbaka i tiden, alltifrån det Ryska Imperiets erövring av området i slutet på 1700-talet till deras långa tid i deportationen. Hur har detta påverkat krimtatarerna? Och hur ser krimtatarerna själva på det som nu pågår på Krim? Vad har den ryska annekteringen inneburit för dem? Vi inleder kvällen med att visa dokumentärfilmen ”A Struggle For Home” om krimtatarernas historia, följt av ett samtal med Tamila Tasjeva från organisationen Krim SOS om hur människorättssituationen på Krim ser ut idag och vad kan vi i Sverige göra för att förändra det rådande läget.

Deltagare: Tamila Tasjeva, ordförande för den ukrainska människorättsorganisationen Krim SOS.

Plats: Biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Fri entré men obligatorisk förhandsanmälan till [email protected].

 

Tisdag 18 oktober

HELDAGSSEMINARIUM PÅ MEDELHAVSMUSEET (Fredsgatan 2, Stockholm)  Anmälan till: https://simpleeventsignup.com/event/82692

09.00 Kaffe och registering

09.15 Parlamentarism på undantag

I september hölls det parlamentsval i Ryssland. Möjligheterna att genomföra oberoende valövervakning har begränsats, tillgången till korrekt information för att kunna göra ett övervägt val är inskränkt och oppositionens kandidater motarbetas. Hur är det att bedriva valkampanj respektive valövervakning i dessa förhållanden? Hör Nikolaj Rybakov, Lilija Sjibanova, Andrej Buzin och Stanislav Andrejtjuk diskutera omständigheterna runt det ryska parlamentsvalet. Seminariet är ett samarrangemang mellan Östgruppen och Silc. Språk: Svenska

11.30 Lunch

12.30 Hotspot Krim

Sedan den ryska annekteringen av Krim för två år sedan har människorättssituationen där akut förvärrats. Enligt människorättsorganisationer råder idag ett rädslans klimat på halvön. Att vara av åsikten att Krim bör återförenas med Ukraina stämplas som extremism och särskilt den krimtatariska befolkningen har fått betala ett högt pris för detta. Den ryska journalisten Anna Nemtsova och den krimtatariska människorättsförsvararen Tamila Tasjeva berättar om de senaste årens illavarslande utveckling på Krim. Språk: engelska.

13.30 Hotspot Tjetjenien

Den tjetjenska presidenten Ramzan Kadyrov har under det senaste året väckt stor uppmärksamhet för sina många hot och utspelmot den ryska oppositionen. Samtidigt pågår en konflikt mellan FSB och Kadyrovs styrkor som vittnar om en tilltagande intern maktkamp. Bortglömt mitt i allt detta fortsätter förtrycket mot befolkningen i Tjetjenien, ett skräckvälde som allt mer fjärmar sig från det ryska och där inga röster av kritik tillåts. Hur ser människorättssituationen ut i Tjetjenien idag? Och hur kan Kreml acceptera det som pågår? Hör Anna Nemtsova som bevakat utvecklingen i Tjetjenien i många år och dessutom trä‑at Kadyrov, samt FOI ́s Carolina Vendil Pallin diskutera farorna med Kadyrovs styre. Språk: engelska.

14.30 Fika

15.00 Politisk rättsskipning i dagens Ryssland

Frånvaron av ett oberoende rättsväsende är enligt många bedömare ett av de största problemen i dagens Ryssland. Vid sidan av att skipa rättvisa har rättssystemet blivit till ett redskap för att tysta regimkritiska röster. Vad kan man som försvarsadvokat göra för sin klient när maktapparaten redan har bestämt sig för en fällande dom? En av Rysslands främsta människorättsadvokater, Dmitry Dinze berättar om sina unika erfarenheter inifrån ryska rättssalar och om hur människorättsorganisationen Agora arbetar för att främja rättssäkerheten. Språk: ryska tolkat till svenska.

16.00 Frågestund: Vart är Ryssland på väg?

Lagar som inskränker mänskliga fri- och rättigheter sti­as i allt högre fart. Den ena oroväckande nyheten avlöser den andra om hur människorättsläget i Ryssland försämras, och allt fler kritiska röster tvingas att lämna landet. Är allt så oroande som det förefaller eller finns det positiva tendenser att ta fasta på och sätta sitt hopp till? I den avslutande panelen för dagen deltar alla våra deltagare och svarar på era frågor om den allmänna samhällsutvecklingen i Ryssland. Frågestund med alla deltagare. Språk: svenska.

16.30 DAGEN AVSLUTAS

 

Onsdag 19 oktober

12.00-13.00 Demonstration för de politiska fångarna i Ryssland och Ukraina

Under två veckor i oktober pågår en internationell kampanj för att stödja de politiska fångarna i Ryssland och Ukraina. Östgruppen ansluter sig genom denna aktion till den kampanjen och genomför en solidaritetsaktion i Stockholm. Vi demonstrerar för de politiska fångarnas frigivning och samlar in vykort till dem.

Tid: Onsdag kl 12. Information om plats kommer att annonseras på denna sida när polistillståndet beviljats: https://www.facebook.com/events/702169429936884/

 

Torsdag 20 oktober

17.00-19.00 Global Bar om mediefriheten i Ryssland

Klimatet för oberoende journalistik i Ryssland blir allt sämre. Hur dåligt kan det bli, finns det en gräns där det inte längre går att rapportera från landet? Samtidigt fortsätter den ryska kommunikationso­ffensiven. Handlar det om desinformation, eller är det bara en rimlig balansering av en alltför vinklad rapportering från Ryssland av västmedia? Mitt i allt detta finns de vanliga ryssarna och deras vardag. Var finns berättelserna om deras liv? Och bryr sig någon? Varmt välkomna till kvällens Global Bar där Anna Nemtsova samtalar om den ryska journalistikens villkor med Fredrik Wadström och Martin Kragh.

Plats: Global Reporting, Stora Nygatan 26

Språk: Engelska

Samarrangemang mellan Östgruppen, Medieinstitutet Fojo och Global Reporting

 

Rulla till toppen