Filmvisning och samtal: A Struggle For Home

astruggleforhome-web3-3Alltsedan den ryska annekteringen av Krim för två år sedan har människorättssituationen på Krim akut förvärrats. Krimtatariska medier har stängts ner, journalister hotats, aktivister har dödats, kidnappats och anklagats för extremism, och deras högsta beslutande organ har förbjudits. Men krimtatarernas historia av förtryck sträcker sig ännu längre tillbaka i tiden, alltifrån det Ryska Imperiets erövring av området i slutet på 1700-talet till 1900-talets långa tid i deportationen.

Hur har detta påverkat krimtatarerna? Och hur ser krimtatarerna själva på det som nu pågår på Krim?  Vad har den ryska annekteringen inneburit för dem? Vi inleder kvällen med att visa dokumentärfilmen ”A Struggle For Home” om krimtatarernas historia, följt av ett samtal med Tamila Tasjeva från organisationen Krim SOS om hur människorättssituationen på Krim ser ut idag och vad kan vi i Sverige göra för att förändra det rådande läget.

 

 

Datum: 17 oktoberasfh

Tid: 18-20

Plats: Biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37

Deltagare: Tamila Tasjeva, ordförande för den ukrainska människorättsorganisationen Krim SOS.

Språk: Film: Engelska undertexter. Samtal: Svenska tolkat från ukrainska.

Arrangör: Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter

 

Anmäl dig till: [email protected]

Filmvisningen är en del av Östgruppens Rysslandsdagar, läs mer om dem här.

Rulla till toppen