Östgruppen: EU måste fördöma valfusket i Belarus

luka-euEnligt läckt information till Reuters förbereder EU en lindring av sanktionerna mot den belarusiska regimen. Beslut kan komma att fattas redan under dagens utrikesministermöte i Luxemburg. Östgruppen uppmanar istället EU:s utrikesministrar att fördöma det uppenbara fusket i presidentvalet och lämna sanktionerna oförändrade.

– Den belarusiska regimen har begått ännu ett grovt brott mot de mänskliga rättigheterna. Landets befolkning har berövats rätten att i fria och rättvisa val utse sitt politiska ledarskap. Det måste leda till en kraftfull reaktion från EU. Bland annat bör EU tydligt markera att man inte ser Lukasjenka som en legitimt vald president, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Valrörelsen i Belarus har präglats av fusk och manipulation, väl dokumenterat av inhemska valobservatörer. Statligt kontrollerade massmedier har tydligt favoriserat Aljaksandr Lukasjenka, och även själva organiseringen av valet har skett på ett uppenbart partiskt vis. I samband med förtidsröstningen dokumenterades en lång rad oegentligheter, och flera ackrediterade valobservatörer har aktivt hindrats från att utföra sitt uppdrag.

Överhuvudtaget konstaterar oberoende valobservatörer en total brist på transparens och att regimen inte följt någon av de rekommendationer som OSSE:s valobservatörer gett regimen på grund av konstaterat valfusk i tidigare val.

Uppgifter till nyhetsbyrån Reuters gör gällande att EU:s medlemsstater redan kommit överens om att lindra sanktionerna mot belarusiska statstjänstemän som bär ansvar för människorättsbrott – däribland Lukasjenka själv – förutsatt att presidentvalet genomfördes utan våldsamheter från regimens sida. Östgruppen är starkt kritisk till dessa planer.

– Lukasjenka visar genom sitt agerande i samband med valet ett fortsatt förakt för demokrati och mänskliga rättigheter. Han har inte heller på andra områden tagit ett enda steg för att minska det omfattande och systematiska förtryck som ligger till grund för EU:s sanktioner, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Utrikesministermötet i Luxemburg är ett utmärkt tillfälle för EU att fördöma valfusket i Belarus och slå fast att någon förändring av sanktionspolitiken inte är aktuell förrän den belarusiska regimen uppfyller de villkor som EU tidigare presenterat.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Rulla till toppen