Östgruppen: Telia Sonera bör också ge besked om sin framtid i Belarus

luka-teliaPressmeddelande från Östgruppen den 17 september 2015

Telia Sonera meddelade idag att man ska minska sin närvaro på marknaderna i Eurasien och på sikt lämna dem helt. Bland de länder som nämns i bolagets pressmeddelande saknas dock Belarus, där Telia Soneras intressebolag vid upprepade tillfällen hjälpt regimen att kränka de mänskliga rättigheterna.

– Telia Sonera bör redogöra för vilken strategi man har för sin framtida verksamhet i Belarus. Kommer den också att avvecklas? Annars bör man förklara hur man tänker se till så att man inte återigen blir delaktig i Lukasjenkaregimens människorättsbrott, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Telia Soneras belarusiska intressebolag Best har flera gånger genom blockeringsåtgärder hindrat sina kunder från att besöka regimkritiska hemsidor, den senaste incidenten inträffade i våras. I samband med presidentvalet 2010 hjälpte man också landets säkerhetstjänst att via registrerad mobilkommunikation spåra upp demonstranter som protesterat mot valfusk.

Best kontrolleras av det turkiska bolaget Turkcell där TeliaSoneras ägarandel är 38 procent. Svenska staten äger drygt 37 procent av aktierna i TeliaSonera.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Rulla till toppen