Östgruppen: Låt inte Lukasjenka lura dig, Wallström!

wallström-lukasjenka-2

Pressmeddelande från Östgruppen den 4 september 2015

Idag inleds ett tvådagars informellt möte för EU:s utrikesministrar i Luxemburg. En av frågorna på dagordningen handlar om ett eventuellt lindrande av EU:s sanktioner mot den belarusiska regimen. Östgruppen uppmanar Sveriges utrikesminister Margot Wallström att stå upp för den nuvarande sanktionspolitiken.

– Människorättssituationen i Belarus har inte förbättrats, och det finns därför inte heller någon anledning att lindra sanktionerna mot dem som bär ansvar för övergreppen mot de mänskliga rättigheterna, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Frågan om EU:s sanktioner mot Belarus har aktualiserats efter att president Aljaksandr Lukasjenka häromveckan plötsligt benådade samtliga kvarvarande politiska fångar i landet. Bland de frisläppta var den tidigare presidentkandidaten Mikola Statkevitj, som suttit fängslad sedan det förra presidentvalet i december 2010.

– Att de politiska fångarna släpptes var positivt, men det innebär inte någon förändring i grunden. De mänskliga rättigheterna kränks alltjämt systematiskt och i oförminskad skala i Belarus. Det repressiva systemet finns kvar och regimen kan när som helst låta fängsla oliktänkande igen, säger Martin Uggla.

Östgruppen ser tydliga paralleller till händelseutvecklingen inför det förra presidentvalet, då regimen också släppte politiska fångar i utbyte mot lindrade EU-sanktioner och ekonomiskt stöd. Sedan slog man till hårt mot landets demokratirörelse i samband med själva valet.

– EU bör inte låta sig luras av samma trick en gång till. Sanktionerna bör finnas kvar oförändrade tills regimen genomför genomgående reformer som garanterar respekten för de mänskliga rättigheterna och möjliggör fria politiska val, samt ger upprättelse åt alla dem som suttit fängslade på uppenbart politiska grunder, säger Martin Uggla.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Rulla till toppen