Solidaritetskväll för Belarus i Göteborg den 5 maj

Östgruppen arrangerar en solidaritetskväll i Göteborg, i ett samarbete med den belarusiske musikern Zmitser Vajtsiusjkevitj. Zmitser, alias ”Todar”, gör en solidaritetsturné genom Baltikum och Skandinavien under våren, och den 5 maj har turen kommit till 2Lång i Göteborg. Det blir inte bara musik – mellan låtarna kommer han att på olika sätt ge oss en inblick i situationen i sitt hemland, Belarus (Vitryssland).

Zmitser är en av de mest populära artisterna på den alternativa scenen i Belarus, men han tillhör sedan länge landets svartlistade musiker. En svartlistning innebär i detta fall att man varken spelas i radio och tv, eller ges tillträde till landets livescener. Det som återstår för de drabbade är att möta sin publik utanför landets gränser. Den svarta listan är inofficiell, och inget myndigheterna vill kännas vid, men i Zmitsers fall är det utan tvekan hans engagemang för demokrati och det vitryska språket som gjort att han hamnat där.

Ta tillfället att njuta av Zmitsers omisskännliga röst och lär dig samtidigt mer om situationen i Belarus – kultur och kunskap i skön förening. Människorättsförsvararen Lena Tankatjova, som nyligen utvisades från Belarus efter en rättsprocess med politiska förtecken, kommer eventuellt att bli vår speciella hedersgäst i Göteborg.

Arrangör är Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, i samarbete med Zmitser Vajtsiusjkevitj.

Tid: 5 maj kl 19-22, insläpp från kl 18.
Plats: 2Lång (http://2lang.se), Andra Långgatan 30, Göteborg
Fri entré!
Språk: engelska och tolkning till engelska eller svenska från ryska och belarusiska (vitryska).
2Lång har kök och bar.

Lets_open_poster

Rulla till toppen