Östgruppen på Aftonbladet Debatt: Tre Kronors VM-arena byggd på tvångsarbete

Aftonbladet Debatt, den 9 maj 2014

LukaDemokratiaktivister fängslas. Studenter har satts i tvångsarbete och slängts ut från sina bostäder. Allt för att det stundande ishockey-VM i Vitryssland ska kunna bli en propagandatriumf för landets diktator. Nu måste det svenska och internationella ishockeyförbundet reagera mot övergreppen.

 Att ordna stora internationella idrottsevenemang har på senare år blivit allt viktigare för auktoritära regimer. På så sätt kan de inför sin egen befolkning skaffa sig internationell legitimitet, något som är svårt att få på den politiska arenan. Ett lyckat arrangemang genererar nöjda kommentarer från utländska gäster och stärker därmed regimens popularitet på hemmaplan. Men vägen dit kantas ofta av människorättsbrott, både i samband med att arenor, hotell och vägar byggs, och genom att kritiska röster tystas genom fängslanden och andra repressalier.

Vinter-OS i ryska Sotji i februari var ett tydligt exempel på detta. Särskilt migrantarbetare drabbades då hårt av de förfärliga villkoren på byggarbetsplatserna, men även miljöaktivister och regimkritiker råkade illa ut.

I dag invigs en annan stor idrottstävling – ishockey-VM – som i år spelas i Minsk.

Att Vitrysslands diktator Aljaksandr Lukasjenko fått äran att arrangera VM har kritiserats av människorättsorganisationer runt om i världen. Protesterna har tyvärr klingat ohörda och den brutala vitryska regimen kan nu använda mästerskapet för sina politiska syften, som ett led i en medveten propagandastrategi.

Även ishockey-VM präglas dessutom av en lång rad konkreta brott mot de mänskliga rättigheterna, begångna just i syfte att främja Lukasjenkas pr-jippo.

Den arena som Tre Kronor kommer att spela sitt gruppspel i är till exempel byggd med hjälp av tvångsarbete. Förseningar hotade leda till att arenan inte skulle stå klar i tid. Därför tvingade man under hösten studenter att tillfälligt avbryta sina studier för att i stället hjälpa till på byggarbetsplatsen.

Just studenter har även råkat illa ut i andra avseenden. För att ge plats åt svenska och andra utländska hockeysupportrar har myndigheterna utrymt studenthem där universitetsstuderande från städer utanför Minsk normalt bor under terminstid. Dessa tvingas till andra bostäder med dålig standard och bedrövliga sanitära förhållanden.

Regimen går också hårt åt landets demokratirörelse. Över 15 aktivister har gripits inför mästerskapet och sitter nu inlåsta. De har i farsartade rättsprocesser dömts till korta fängelsestraff för att ha svurit på allmän plats eller vägrat lyda ordningsmakten, med de gripande polismännen som enda vittnen. En metod som regimen regelbundet använder för att hålla undan oppositionella från offentligheten vid känsliga tillfällen.

Den kanske mest färgstarke ungdomsledaren Pavel Vinahradau, som just suttit 25 dagar i fängelse för ett påhittat brott, har valt att hålla sig borta från Minsk under den närmaste månaden, efter att ha hotats med att han annars kommer att fängslas igen under VM.

Visserligen är det den vitryska regimen som gjort sig skyldig till ovan nämnda övergrepp. Men det internationella ishockeyförbundet kan inte frånsäga sig ansvaret för människorättsbrott som begås på grund av dess eget världsmästerskap.

Det svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund bör nu agera aktivt genom att lyfta frågan i det internationella förbundets styrelse, där han också är ledamot. Krav bör ställas om att de fängslade aktivisterna släpps och att de utkastade studenterna återfår sina bostäder. Det måste ses som fullständigt oacceptabelt att människor far illa till följd av Tre Kronors VM-spel.

Martin Uggla

Rulla till toppen