Kasta ut Vitryssland ur Eurovision Song Contest

Vitrysslands statliga tv-bolag står för raka motsatsen till den nya värdegrund som Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) enades om i somras. SVT:s chef Eva Hamilton bör nu fullfölja sitt uttalade demokratiengagemang och verka för en uteslutning av Vitrysslands statliga TV-bolag ur EBU och Eurovision Song Contest. Det skriver Östgruppen i en debattartikel på SVT Debatt idag.

– EBU:s värdegrund är ett tydligt och bra ställningstagande för pressfrihet och pluralism. Men om den inte tillämpas blir den meningslös, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Vid en EBU-konferens i Strasbourg i juni antogs en ny värdegrund som klargör vilka värderingar unionens medlemmar ska stå för. Det handlar bland annat om ett åtagande att garantera yttrandefrihet, främja pluralism och vara helt oberoende av politiska intressen.

– Den vitryska statstelevisionen står för raka motsatsen till EBU:s riktlinjer. Den styrs hårt av regimen, och utgör den kanske viktigaste beståndsdelen i den vitryska propagandamaskinen, säger Martin Uggla.

Hela artikeln kan läsas här: http://debatt.svt.se/2013/03/20/galler-ditt-schlager-engagemang-aven-vitrysslands-fortryckta-hamilton/

Rulla till toppen