Reinfeldt undvek att kritisera Putin för ryska människorättsbrott

Vid presskonferensen efter dagens möte med Rysslands premiärminister Vladimir Putin nämnde Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt endast kortfattat och i mycket allmänna ordalag vikten av respekt för de mänskliga rättigheterna. Östgruppen är starkt kritisk till Reinfeldts undfallenhet gentemot Ryssland.

– Reinfeldt borde ha talat klarspråk om de grova människorättsbrotten i Ryssland, med hänvisning till konkreta fakta. Istället lindade han in den svenska inställningen i luddiga formuleringar om behovet av en rysk moderniseringspolitik. Uppenbarligen valde han att prioritera ner frågan om mänskliga rättigheter till förmån för svenska näringslivsintressen, vilket är högst beklagligt, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Sveriges utrikespolitik ska enligt regeringens egna styrdokument präglas av engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Det är sorgligt att Fredrik Reinfeldt inte vågar stå för den svenska utrikespolitiken offentligt. Därmed sviker han också alla offer för kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Ryssland, säger Martin Uggla.

Rulla till toppen