Manifestation för mänskliga rättigheter i Vitryssland

Den 19 maj, kl. 11.30, arrangerar Östgruppen, Silc och Info Belarus en manifestation på Sergels Torg i Stockholm till stöd för de politiska fångarna i Vitryssland. Bland talarna finns representanter för svenska människorättsorganisationer, riksdagsledamöter och europaparlamentariker.

Det våldsamma tillslaget mot fredliga demonstranter i samband med presidentvalet den 19 december har följts av ett ökat politiskt förtryck i landet. Det har rapporterats om tortyr i säkerhetspolisens häkten och advokater har systematiskt förvägrats rätten att träffa sina klienter. Även oberoende organisationer och nyhetsförmedlare har i tilltagande grad utsatts för hot och trakasserier.

Flera fängelsestraff på mellan tre och fem år har hittills utdömts i det rättsliga efterspelet till presidentvalet. Fortfarande pågår flera rättegångar, däribland mot några av de gripna presidentkandidaterna.

-De åtalade är utlämnade till en rättsapparat som lyder den auktoritära regimens order. Samtidigt är den politiska ledningen inte okänslig för omvärldens reaktioner. Att vi tydligt tar ställning och uttrycker vårt fulla stöd för den vitryska demokratirörelsen är därför enormt viktigt, inte minst för de drabbade och deras anhöriga, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Manifestationen kommer att hållas torsdagen den 19:e april, kl. 11.30, på Sergels Torg i Stockholm.

Talare:

Elisabeth Löfgren – Amnesty

Isabel Sommerfeld – Samordnare, Info Belarus

Martin Uggla – Ordförande, Östgruppen

Olle Schmidt – Folkpartiet

Caroline Szyber – Kristdemokraterna

Valter Mutt – Miljöpartiet

Christian Holm – Moderaterna

Abir Al-Sahlani – Centerpartiet

Ett flygblad för manifestationen finns att hämta på: http://www.ostgruppen.se/Dokument/Manifestation_19_maj.pdf

Rulla till toppen